Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Na MS v krátkém bazénu se chystá deset českých plavců. V Melbourne se vrátí Seemanová

Na mistrovství světa v krátkém bazénu, které se skuteční od 13. do 18. prosince v Melbourne, se chystá deset českých plavců. Na vrcholnou akci by se měla po zdravotních problémech vrátit loňská jednička Barbora Seemanová, jež v sezoně přišla o světový i evropský šampionát v dlouhém bazénu. Debut na seniorském šampionátu čeká teenagery Jakuba Bursu a Daniela Gracíka.

Loňská mistryně Evropy na kraulařské dvoustovce Seemanová kompletní vrcholnou akci absolvovala naposledy loni při ME v krátkém bazénu. Z "pětadvacítkového" MS pak předčasně odjela kvůli problémům se zády. Ty se přenesly i do začátku letošního roku a kvůli tréninkovému manku vzdala světový šampionát. O ten evropský ji připravila borelióza. V létě změnila trenéra a pod Lukou Gabrilem na podzim prokazovala dobrou formu, v říjnu překonala vlastní český rekord na 400 metrů volný způsob.

Čerstvé domácí rekordy mají i další nominovaní – znakař Tomáš Franta a Ondřej Gemov, jemuž se dařilo především v kraulařských závodech. Nejzkušenějšími členy výpravy jsou znakařka Simona Kubová a motýlkář Jan Šefl. Kubová se před deseti lety postarala o poslední českou medaili na MS v krátkém bazénu, v Istanbulu byla třetí na stovce. Ve výpravě budou také prsař Matěj Zábojník a jeho kolegyně Kristýna Horská, která sbírá úspěchy i na polohové dvoustovce.

Premiéra na velké dospělé akci čeká devatenáctiletého Bursu a o rok mladšího Gracíka. Oba mají za sebou juniorské úspěchy. Bursa na loňském ME juniorů skončil druhý na dlouhé polohovce, Gracík tamtéž získal bronz na 50 metrů motýlek. Letos se tento osmnáctiletý plavec stal juniorským mistrem Evropy na 100 metrů motýlek a získal stříbro na poloviční trati. Na juniorském MS přidal v těchto disciplínách další dvě stříbrné medaile.

Hlavní část výpravy se do Melbourne vydá 2. prosince. Kubová se připojí o dva dny později přímo v Austrálii a Seemanová zamíří do dějiště 8. prosince.

Nominace Česka na MS v krátkém bazénu:

Muži: Jakub Bursa, Tomáš Franta, Ondřej Gemov, Daniel Gracík, Jan Šefl, Matěj Zábojník.

Ženy: Kristýna Horská, Barbora Janíčková, Simona Kubová, Barbora Seemanová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články