Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Na MS jedou tři bazénoví plavci a celkem osm Čechů, Seemanová kvůli zdraví nikoli

Při neúčasti domácí jedničky Barbory Seemanové budou na mistrovství světa v Budapešti reprezentovat české barvy jen tři bazénoví plavci. Olympioniky z Tokia Simonu Kubovou, Kristýnu Horskou a Jana Čejku doplní dálkoví plavci Matěj Kozubek, Ondřej Zach a Lenka Štěrbová a akvabely Karolína Klusková s Anetou Mrázkovou. Šampionát začne příští sobotu.

Kraulařka Seemanová, úřadující mistryně Evropy na 200 metrů a šestá plavkyně tokijské olympiády, vzdala už před měsícem účast kvůli zdravotním problémům. Ty jí znemožnily se na MS v Maďarsku plnohodnotně připravit a raději se zaměřila na srpnový evropský šampionát v Římě.

Z české trojice, jež nastoupí v Duna Areně, má nejvíce zkušeností Kubová. Třicetiletá znakařka startovala už na třech olympijských hrách a právě v Budapešti před pěti lety naposledy postoupila do finále mistrovství světa. Na stovce tehdy skončila sedmá.

Prsařka a polohovkářka Horská loni na ME i MS v krátkém bazénu plavala finále. Letos na konci dubna podstoupila čtyřiadvacetiletá rodačka z Prahy operaci srdce kvůli arytmii. Znakař Čejka je v 21 letech nejmladším z trojice bazénových plavců. Právě v budapešťské aréně získal v roce 2019 na padesátce jako jediný český plavec v historii titul juniorského mistra světa.

Je nám líto, video expirovalo.
Seemanová vynechá MS

Dálkový plavec Kozubek na posledním šampionátu před třemi lety skončil čtvrtý na trati 5 kilometrů. Dějištěm jeho závodů bude jezero Lupa. Synchronizované plavkyně se představí v otevřeném plaveckém areálu Szechy.

Šampionát v plaveckých sportech se měl původně konat už před rokem ve Fukuoce, ale zhatila ho pandemie koronaviru. Budapešť bude dějištěm od 18. června do 3. července, v Japonsku se pak uskuteční za rok. Tam by se měly do programu vrátit i závody v extrémních skocích do vody.

Nominace na MS:

Bazénové plavání: Kristýna Horská, Simona Kubová, Jan Čejka.

Dálkové plavání: Lenka Štěrbová, Matěj Kozubek, Ondřej Zach.

Synchronizované plavání: Karolína Klusková, Aneta Mrázková.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články