Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Micka vylepšil český rekord a postoupil do finále patnáctistovky

Budapešť - Jan Micka zaplaval na své oblíbené trati 1500 m volným způsobem český rekord 14:55,47. Své předešlé maximum vylepšil o více než tři sekundy a s přehledem ze čtvrtého místa postoupil do nedělního finále. Anna Kolářová ani Petra Chocová naopak z rozplaveb nepostoupily. Chocová obsadila na nejkratší prsařské trati 22. místo, Kolářová skončila v kraulařském sprintu sedmadvacátá.

Ve světové konkurenci ve velkém bazénu postoupil Micka do finále vůbec poprvé. Dvaadvacetiletý plavec nestačil v nejsilnější rozplavbě pouze na vítězného Ukrajince Mychaila Romančuka a na své italské tréninkové partnery Gregoria Paltrinieriho s Gabrielem Dettim. V neděli bude útočit na nejlepší český výsledek na letošním šampionátu, dosavadním maximem je sedmá příčka Simony Baumrtové ze znakařské stovky.

"Jsem rád, že konečně padnul ten rekord, když se mi předchozí závody plavaly tak špatně," řekl Micka, který byl v Maďarsku nespokojený po startech na tratích 400 a 800 metrů. Příčinu nevýrazných výkonů viděl v přílišném očekávání. "Je prostě lepší jít na závod bez očekávání s tím, že je vám to úplně u zadku. A když nebudete mít to očekávání, nebudete tolik svázaný s časy, kolik musíte zaplavat, abyste postoupili. Tak to vyšlo," pokračoval Micka.

Dvaadvacetiletý Micka nestačil v nejsilnější rozplavbě pouze na vítězného Ukrajince Mychaila Romančuka a na své italské tréninkové partnery Gregoria Paltrinieriho s Gabrielem Dettim. "Po půl roce trénování v Itálii a jistých pochybnostech, jestli to byl správný krok, se naštěstí ukázalo, že všechno zlé je k něčemu dobré a že trpělivost musí být," prohlásil Micka.

Mistryně Evropy na padesátce z roku 2012 Chocová zaostala časem 31,69 za postupem o téměř půl sekundy, na vlastní český rekord ztratila více než sekundu. Ještě o pár setin více než Chocové scházelo k semifinále Kolářové, jež dohmátla v čase 25,56.

Je nám líto, video expirovalo.
Micka postoupil v českém rekordu do finále 1500 m


Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články