Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Micka už plavat nebude, ve 28 letech ukončil kariéru. Cenu pro plavkyni roku převzala Seemanová

Třikrát se zúčastnil olympijských her, čtvrtý start si ale již nepřipíše. Jan Micka se v osmadvaceti letech rozloučil na výročním galavečeru s plaveckou kariérou. Hlavní cenu si naopak odnesla Barbora Seemanová, která se plavkyní roku stala potřetí. O většinu vrcholných akcí roku 2022 sice kvůli zdravotním problémům přišla, ale v prosinci skončila na dvoustovce pátá na MS v krátkém bazénu.

Je nám líto, video expirovalo.
Plavec Micka se rozloučil s kariérou

Micka se s kariérou rozloučil v osmadvaceti letech. Český rekordman na kraulařských tratích od 400 do 1500 metrů v dlouhém bazénu se poslední dva roky potýkal s výrazným poklesem formy. K někdejším časům se ani nepřibližoval a v minulé sezoně se nekvalifikoval na evropský a světový šampionát.

V listopadu získal na osmistovce titul mistra republiky v krátkém bazénu, ale na vrcholné scéně už pokračovat nebude. "V posledních dvou letech se mi vůbec nedařilo zaplavat slušné časy, což mě hrozně moc trápilo. Teď čas a veškeré úsilí raději věnuju rodině, než tomu se hnát za svými cíly," řekl Micka.

Předloňská mistryně Evropy Seemanová se loni po vleklém zranění zad nestihla připravit na mistrovství světa a chtěla naladit formu na mistrovství Evropy, o které ji ale připravila borelióza. V létě odešla od dlouholeté trenérky Petry Škábové do mezinárodní skupiny Švýcara Luka Gabrila a na podzim se dostala do výborné formy.

Ve finále MS v krátkém bazénu vylepšila vlastní národní rekord o více než půl sekundy na 1:52:66. Od medaile ji dělilo 38 setin. "Jsem moc vděčná, že jsem se po všech zraněních a trablích mohla vrátit tam, kde jsem byla. Byly tam chybičky, na kterých je potřeba pracovat, ale jsem ráda, jak to dopadlo a že mám na čem pracovat," uvedla.

V bazénovém plavání za ní skončily dvě finalistky mistrovství Evropy v dlouhém bazénu, Kristýna Horská a Simona Kubová. Druhá jmenovaná ve 31 letech spřádá plány na další závodní rok. "Jsem ráda, že se i ve svých letech dokážu zlepšovat a loni jsem zaplavala český rekord. Chci se zlepšit v dlouhém bazénu. Začala jsem běhat, tak uvidíme. Ráda bych se kvalifikovala na mistrovství světa v dlouhém bazénu," řekla.

Nejlepším juniorem byl vyhlášen Daniel Gracík, majitel dvou stříbrných medailí z loňského mistrovství světa této věkové kategorie. Dálkovým plavcům kraluje Lenka Štěrbová, nejlepším skokanem do vody je stejně jako loni Michal Navrátil. Ocenění v synchronizovaném plavání znovu získala Karolína Klusková, tentokrát s Anetou Mrázkovou, s níž byla jedenáctá na mistrovství Evropy.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články