Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Micka trénoval s italskými olympioniky a doufá v první velkou medaili

Praha – Praha – Z Itálie se Jan Micka vrátil nadšený. Zkušenost v rodišti dvou olympijských medailistů na 1500 metrů volným způsobem, což je jeho ideální disciplína, je pro českého plavce velkou školou. Dvaadvacetiletý reprezentant, který v Riu skončil dvanáctý, už se po necelých dvou měsících může v tréninku měřit s nejlepšími. A chtěl by to zúročit i na červencovém mistrovství světa v Budapešti.

První týdny byly pro Micku ve středisku Ostia velkým trápením. Postupně ale začal držet krok s vítězem z OH v Riu Gregoriem Paltrinierim a majitelem bronzové medaile z téhož závodu Gabrielem Dettim. Rozumí také italským pokynům kouče Stefana Moriniho, takže se mu nemusí předkládat do angličtiny, co má plavat. 

Dvaadvacetiletý český reprezentant v Ostii trénuje od začátku roku. "Byla to docela hodně velká změna, protože posledních pár let jsem neměl možnost trénovat s někým rychlejším, než jsem já sám," řekl po pátečním tréninku v Praze. 

Začátky byly krušné. Italským hvězdám vůbec nestačil. Teď už je to prý pohodička. "Pomalu se dostávám do toho tempa, co plavou Italové. Už s nimi plavu, dá se říci, na stejné vlně," vyprávěl. "Během pěti týdnů na soustředění jsem zhubl sedm kilo, cítím se ve vodě mnohem líp, uvolněně a plavu časy, které jsem plaval až na konci sezony," radoval se Micka.

V Itálii nemusí vstávat na trénink od šesti hodin ráno, trénuje se dopoledne od devíti a odpoledne od pěti. "Takže to odpovídá době závodů," poznamenal český rekordman kraulařských tratích od 400 po 1500 metrů. Přípravu na trénink a rozplavání dělají Italové zvolna, teprve pak se do toho opřou naplno. "Přijdou hlavní série a plavou časy rychlejší než já na závodech," řekl Micka.

V přípravě italské hvězdy neplavou velké objemy, ale tréninky absolvují ve vysoké intenzitě. Třikrát až čtyřikrát týdně se k tomu věnují posilovně. Micka se jim snaží vyrovnat po všech stránkách, i volným tempem při rozplavání. "Jsou to nejlepší plavci na světě, chci dělat všechno jako oni," řekl.

Poprvé v kariéře absolvoval soustředění v horách, několik týdnů se skupinou strávil v Arizoně v USA. Má pocit, že příprava mu jde k duhu. "V bazénu se teď cítím mnohem líp. Hrozně uvolněně, lehce. Mám pocit, že lítám jak blázen. Ty časy, které plavu teď, obvykle plavu před vrcholem sezony," pochvaloval si.

První závody ho čekají 11. a 12. března v Praze. Ještě před tím stráví týden v Itálii, kam odcestuje v neděli. Bude tam pobývat většinu času až do léta, kdy naplánovaný půlroční pobyt skončí. Rád by ale pokračoval. "Nejradši bych tam zůstal napořád, ale je to hodně finančně náročné. Teď platím 100 eur na den, to je hodně," řekl.

Hledá způsoby, jak by bylo možné pobyt zlevnit. "Dostal jsem nabídku, že bych mohl bydlet u italského fyzioterapeuta, který má byt v Římě. Je to asi osm zastávek metrem do Ostie. Nebo bych si mohl vzít motorku a dojíždět na ní. Vyšlo by to mnohem líp. Uvidíme, jak to dopadne," dodal Micka.

Vrcholem letošní sezony je mistrovství světa, které se uskuteční ve druhé polovině července v Budapešti. Na olympiádě v Riu skončil Micka v závodě na 1500 metrů dvanáctý. České rekordy na 800 a 1500 metrů vytvořil na loňském ME v Londýně, kde obsadil čtvrté místo na kratší a páté na delší trati.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články