Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Medailistka Baumrtová je zpět v ČR, příliš si však neodpočine

Praha – Po veleúspěšném mistrovství Evropy v krátkém bazénu je zpátky doma. Česká plavkyně Simona Baumrtová přivezla do Česka čtyři medaile včetně zlaté, které v dánském Herningu získala. Příliš však doma nepobude a během týdne odjíždí na duel Evropa proti Americe.

Simona Baumrtová slaví zisk zlaté medaile na ME
zdroj: ČTK/AP autor: Jens Dresling

Baumrtová získala kromě zlata na 50 metrů znak dvě stříbra na stovce a dvoustovce a bronz ve štafetě. Na šampionátu udělala Baumrtová rovněž tři české rekordy a na padesátce jí výkon 26,26 sekundy zajistil první zlatou medaili v kariéře. Navíc ve smíšené štafetě na prvním úseku jí časomíra naměřila skvělý čas 25,99 sekundy, který se však za oficiální rekord počítat nemůže."Asi mě to trochu překvapilo, nečekala jsem, že se tolik zlepším. Nakonec to vyšlo super, ale bylo to hrozně unavující," uvedla po příletu.

Za čtyři dny absolvovala dvanáct startů, z nichž alespoň trochu vypustit v rozplavbách a v semifinále mohla tak čtyři. "Už v sobotu po obědě jsem si říkala, že už nemůžu. Vstávali jsme v půl sedmé a večer jsme se dostali do postele v devět. Je těžké po takovém dni usínat," líčila. "Naštěstí se mi vyplatilo, že jsem rozplavby trochu vypouštěla. Strašně se těším, až si po tom Glasgow trochu odpočinu o Vánocích a po Novém roce v lázních."

Předtím ji čekají tři starty na prestižním utkání s USA, poplave olympijské tratě 100 a 200 metrů znak a také polohovou štafetu. "Američané to berou hodně prestižně, jen ta evropská sestava není nejsilnější. Hodně plavců jelo na mítink do Ruska kvůli penězům," pokrčila rameny. "Ale my to s Petrou (Chocovou) bereme vážně, chceme být platné členky," uvedla.

Do šampionátu v Herningu měla sedm individuálních bronzových medailí a jedno stříbro ze štafety. Nyní už je mistryní Evropy a dvanáctinásobnou medailistkou z velkých akcí. Z dlouhého olympijského bazénu má však jedinou medaili - loni v Debrecínu byla třetí na stovce. "Já to ale beru tak, že tady byla největší možná konkurence. Vím, že to mohu obhájit i v létě v Berlíně," věří si na srpnové ME v dlouhém bazénu.

Tam už ji definitivně bude znát celá evropská špička. "Jo, už mě zdraví hodně lidí i ti absolutně nejlepší. Je to fajn, všichni konečně zaregistrovali, kdo jsem," prohlásila. K tomu, aby se stala skutečnou evropskou či světovou hvězdou, ještě prý něco chybí. "Asi tak osm zlatých olympijských medailí," usmála se. "Za žádnou hvězdu se rozhodně nepovažuju, do toho mám ještě hodně daleko. Chtělo by to umět udržet tuto výkonnost dlouhodobě," uvedla už vážně.

Od dob její předchůdkyně Ilony Hlaváčkové, také mistryně Evropy a svého času i evropské rekordmanky, se v plavání hodně změnilo. I přes zákaz gumových plavek Baumrtová vylepšila časy Hlaváčkové o sekundy. "Pomalu přicházíme na to, jak správně trénovat. Máme tréninkové informace od jiných zemí, to nás posouvá dopředu. Dokonce jsem něco odkoukala i od Missy Franklinové," zmínila vytáhlou americkou plavkyni.

Až se vrátí z Glasgow, dopřeje si volno. "Budu ležet na gauči, koukat na pohádky a cpát se cukrovím. Ale asi to dlouho nevydržím," přiznala, že by jí sport chyběl. "Do lázní jedu poprvé a na to se moc těším. To bude super relaxace," prohlásila Baumrtová. Ale úplně se flinkat nemůže. "Budu se muset učit," uvedla studentka FTVS.

Je nám líto, video expirovalo.
Česká plavecká královna přijela do ČR, Baumrtová přivezla i čtyři medaile
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články