Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Mám trochu zvláštní styl znaku, ale vyhovuje mi, usmívá se talent českého plavání Knedla

Nástěnka mapující úspěch na evropském šampionátu se bude měnit. Miroslav Knedla platí za jeden z největších talentů českého plávání za poslední roky a potvrdil roli favorita i na mistrovství světa juniorů v izraelském Netanje. Po stříbru na stovce znakem triumfoval na padesátce stejnou technikou.

Je nám líto, video expirovalo.
Strašně se mi ulevilo, řekl Knedla po zisku titulu mistra světa

Před rokem na juniorském mistrovství světa v peruánské Limě získal na znakařských tratích dva bronzy. V Izraeli na stovce už v semifinále překonal národní seniorský rekord časem 53,28 sekundy, a navíc splnil A limit pro olympijské hry v Paříži. "Stáhl jsem to vlastně půl vteřiny dolů pod tu hranici limitu, a to jsme vůbec nečekali," řekl Knedla. 

"Ve finále hrál roli stres. Docela jsem se toho bál, protože přece jen mi šlo o hodně. Nakonec to vyšlo na druhé místo, což jsem fakt spokojený, jelikož jsem tam šel z přihlášeného čtvrtého místa, takže jsem si asi nemohl přát víc," uvedl plavec ze Zlína. 

Také na padesátce vylepšil český rekord v semifinále na 24,64 sekundy a v bojích o medaile výsledek povýšil na zlato. "Na start jsem šel s novým osobákem a novým českým rekordem. A už jsem se ponaučil z finále stovky, že to bude náročné na hlavu a nesmím to nějak podceňovat. Nakonec to vyšlo," prohlásil Knedla.

"Když jsem viděl, že jsem fakt vyhrál, tak se mi strašně ulevilo, protože to ode mě asi dost lidí očekávalo, jak z českého plavání, tak ze světového. Byl jsem v euforii," popsal zpětně první pocity po triumfu.

Další znakař jako nástupce Čejky

Knedla je teprve druhým českým juniorem, který získal světový titul. Před ním se to povedlo v roce 2019 v Budapešti Janu Čejkovi, také na znakové padesátce. "Řekl bych, že je to náhoda, ale nejspíš máme dobré trenéry na znak," pousmál se osmnáctiletý talent a připomněl také dalšího znakaře Tomáše Frantu, který je na světové úrovni schopný postupovat do finále.

A proč právě znak je pro Knedlu tou hlavní disciplínou? "Začínal jsem na dvoustovce motýlu. V žákovské kategorii jsem v ní vyhrál juniorský republikový mistrák. Pak jsem přešel k panu Zdeňkovi Kasálkovi na gympl a šel mi i znak. Měl jsem jinačí techniku. Většinou se znak plave s pokrčenějšími rukami, jenže já to plavu s nataženými. Je to docela zvláštní, ale vyhovuje mi to," usmíval se Knedla.

Studium ve Spojených státech

Nyní ho čeká cesta do Spojených států amerických, kde si bude vybírat univerzitu, na kterou nastoupí příští rok až dokončí gymnázium. Lákavých nabídek má víc. 

"Nevím, jestli by mě plavání tak naplňovalo, kdybych něco nezměnil. Rád objevuju nové věci a chci zkusit něco jiného. Jedu tam tento týden. Poznám školu, trenéry, bazén. Následně se v listopadu podepisují smlouvy a uvidím u koho podepíšu," osvětlil Knedla.

V hlavě má ovšem kromě studijních ambicí i ty sportovní. "Je to medaile z olympiády. Řekl bych, že každý sportovec, který se může kvalifikovat na olympiádu, tak je to jeho cíl. Nemyslím si, že bych se v Paříži ještě mohl dostat do finále. Ale můj cíl bude semifinále," sdělil Knedla.

První seniorská akce bude pro něj prosincové mistrovství Evropy na krátkém bazénu v rumunské Otopeni. "Chtěl bych tam zlepšit časy z minulého roku a zaplavat české rekordy. A třeba… Dostat se do finále?" dodal nadějný plavec. Stejnou metu si dává i na únorové mistrovství světa v katarském Dauhá, kam pojede po třítýdenním soustředění v Thajsku.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články