Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Ledecká dál láme rekordy, tentokrát překonala podruhé 400 m volně

Gold Coast - Americká plavkyně Katie Ledecká podruhé během měsíce překonala světový rekord na 400 metrů volný způsob. Na Panpacifickém šampionátu v australském Gold Coast dohmátla v čase 3:58,37 minuty a předchozí maximum z domácího šampionátu v Irvine vylepšila o plných 49 setin.

Zatímco předtím historický čas Italky Federiky Pellegriniové na čtyřstovce odolával pět let, teprve sedmnáctiletá Ledecká, jejíž dědeček v roce 1947 odešel z Československa do Spojených států amerických, změnila tabulky po pouhých čtrnácti dnech.

Vycházející plavecká hvězda a olympijská vítězka z Londýna na osmistovce je od amerického šampionátu držitelkou světových rekordů na všech třech nejdelších bazénových tratích 400, 800 a 1 500 metrů. Na obou delších distancích zaplavala maxima poprvé už vloni při mistrovství světa jako šestnáctiletá, aktuální rekordy 8:11,00 a 15:34,23 vytvořila v červnu v Shenandoah.

"Skvělý pocit, který nikdy nezevšední," komentovala radostně zatím poslední zápis do tabulek. Pomohlo jí k němu možná i to, že při jejím závodě nepršelo, zatímco celý šampionát dosud provázel déšť. "Ale déšť nebo tak něco mě neovlivňuje. Pod vodou neprší, tak mi to nevadí," řekla. V Gold Coast se už Ledecká přiblížila rekordu z osmistovky na 35 setin, titul získala i na dvoustovce a jako členka štafety na 4x200 metrů kraul.

V jejím stínu se dočkal prvního individuálního vítězství na mezinárodním poli od návratu k plavání Michael Phelps. Devětadvacetiletý Američan vyhrál motýlkářskou stovku, tedy disciplínu, na níž vybojoval také tři ze svých 18 zlatých olympijských medailí. Čas 51,29 byl jen o osm setin horší než výkon, s kterým vyhrál na londýnské olympiádě, po níž přerušil kariéru. "Je to fajn pocit zase vyhrávat. Už to bylo dávno," řekl spokojený Phelps.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články