Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Kubová si jako první z Čechů zajistila účast v olympijském Tokiu, doplnil ji kraulař Micka

Česko zná první dva sportovce, kteří se zúčastní olympijských her v Tokiu. Jako první se kvalifikovala plavkyně Simona Kubová, která na mítinku v Eindhovenu vítězným časem 59,66 splnila limit na trati 100 metrů znak. Poté ji doplnil také plavec Jan Micka, který vylepšil o téměř sedm sekund vlastní český rekord na 1500 metrů a časem 14:48,52 minuty ve Stockholmu si zajistil účast v Tokiu i na mistrovství světa v Koreji.

zdroj: ČTK/ČSPS autor: Martin Sidorják

"Mám z toho vážně velkou radost. Není moc sportovců, kteří to dotáhli na tři olympiády po sobě. Znamená na to, že člověk deset let maká na té nejvyšší úrovni. Je to velký úspěch pro celý můj tým," uvedla Kubová, jež startovala už v Londýně 2012 a v Riu o čtyři roky později.

Oddechla si, že limit splnila hned při první příležitosti. "Od ledna jsem nebyla nemocná, navíc se mi povedla příprava. Vždycky jsem si přála splnit limity co nejdřív a konečně se mi to povedlo. Budu mít větší klid, nebudu na sebe tak tlačit. Můžu plavat uvolněně," dodala.

Dlouholetá česká znakařská jednička Kubová zároveň v Eindhovenu splnila limit pro červencové mistrovství světa v Koreji. To se v Nizozemsku povedlo i jejímu reprezentačnímu kolegovi Tomáši Frantovi, jenž v rozplavbách vylepšil vlastní národní maximum na 100 m znak na 54,32. Ve finále byl Franta o tři desetiny pomalejší a obsadil druhé místo.

Účastnice OH v Londýně 2012 a Riu de Janeiro 2016 Kubová má jistotu startu v Tokiu jako první česká sportovkyně. Koncem března vybojoval v disciplíně skeet sportovní střelec Jakub Tomeček olympijské místo pro Česko, které může teoreticky obsadit i někdo jiný.

Je nám líto, video expirovalo.
Micka: Čas 14:48,52 byl nedávno evropským rekordem a teď jsem na něm já

Čtyřiadvacetiletý Micka si před mítinkem ve Švédsku pochvaloval, že ho po dlouhé době na začátku sezony netrápí zdravotní problémy a formu proměnil ve skvělý čas. Jeho předchozí maximum z léta 2017 mělo hodnotu 14:55,47. Dnes byl rodák z Prahy rychlejší o bezmála sedm sekund a doplaval druhý za mistrem Evropy Florianem Wellbrockem z Německa.

Vlastní český rekord pokořil také znakař Tomáš Franta na padesátce, v Eindhovenu se blýskl časem 25,42. Na stejné trati splnila limit na MS Kubová výkonem 28,17.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články