Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Kubová má před sebou závody v Budapešti. Plavat bude za japonský tým

Simona Kubová má před sebou jediné velké závody sezony. Česká znakařka bude soupeřit v týmové soutěži International Swimming League (ISL) a chce se přiblížit domácím rekordům. Tentokrát bude součástí týmu Tokio Frog Kings a poprvé se představí v Budapešti v neděli.

Simona Kubová na ME v Glasgow
zdroj: PR autor: ČSPS/Martin Vaňo

Po zrušení všech velkých akcí nejlepší česká plavkyně minulého roku přivítala druhé angažmá v ISL jako motivaci k tréninku a naladění formy. "Moc bych si přála plavat k hranicím svých osobních rekordů. Tento rok moc závodů nebylo a když nějaké byly, tak jsem neplavala nic extra. Ale po mistrovství ČR družstev jsem začala hodně pracovat na znakové technice, základní znakové vytrvalosti. Celkově jsem se hodně věnovala právě znaku a téměř celý trénink jsem plavala znakem," uvedla.

Po uzavření vnitřních sportovišť včetně bazénů v Česku se přesunula do Budapešti do "bubliny", v níž týmy ISL fungují. Tam musí respektovat řadu opatření včetně pravidelného testování. "Testují nás teď už každý pátý den. Při vstupu do všech budov, jako je hotel nebo bazén, nám měří teplotu, vždy si dezinfikujeme ruce, kromě jídla a plaveckého tréninku všude nosíme roušky. Musíme dodržovat mezi sebou rozestupy. V jídelně sedíme každý u jednoho stolu. V call roomu (svolavatelně) máme mezi sebou plastové rozhraní a až v posledním call roomu můžeme sundat roušky," popisovala.

Na rozdíl od jiných sportovců se účastníci ISL nemusejí pohybovat jen mezi hotelem a halou. Mohou jít ven, i když jen omezeně. "Musíme na tabuli při odchodu napsat čas odchodu a máme jen 90 minut na procházku," řekla Kubová. Všechno se hodně kontroluje. "V hotelu chodí "covid Marshall" –⁠ paní, která kontroluje, zda dodržujeme covid pravidla. Je to hodně zvláštní doba. Když porušíme některé z těchto nařízení, ztrácíme týmové body," doplnila.

Základem týmu jsou japonští plavci, ale vzhledem k cizincům je komunikačním jazykem angličtina. To bývá někdy svízelné. "V úterý jsme měli první týmovou poradu a byla to legrace. Japonci neumějí moc anglicky, spíš teda vůbec. Bylo legrační, když se nám představovali, moc jsme tomu nerozuměli. Ale máme překladatelku, která je skvělá, a všichni členové týmu, jak plavci, tak vedení, jsou srdeční lidé a chtějí vyhrát," vyprávěla Kubová.

Zatímco loni byla v týmu DC Trident společně s Anikou Apostalonovou, tentokrát bude soupeřkou české kraulařky. Díky losu na její tým Toronto Titans narazí hned v neděli. "V úterý jsme se s Anikou viděly poprvé, protože teprve v pondělí přiletěla a všichni závodníci mají po příletu nařízenou karanténu. O závodě jsme se nebavily, jen že máme první utkání proti sobě. Dlouho jsme se neviděly, tak jsme povídaly obecně, ale nehecovaly jsme se. Obě ale chceme vyhrát," dodala Kubová. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články