Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Knedlu čeká v Indianě trenér olympijských medailistů. Takové podmínky a bazén u nás nemáme, říká

Největší český talent za poslední roky má za mořem vybráno. Plavec Miroslav Knedla na nedávném mistrovství světa juniorů v izraelské Netanji získal na znakařských tratích zlato a stříbro. Teď si s největší pravděpodobností vybere pro studijní a plavecký rozvoj Spojené státy americké. Na univerzitě v Indianě se mu bude věnovat trenér olympijských medailistů Ray Looze.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Téma SZ: Plavec Knedla se vrátil z USA, kde si vybral univerzitu

Na konci týdne se vrátil Knedla z prohlídky Indiana University Athletics a zkušenost s ní hodnotil jen pozitivně. "Jsem spokojený. Vše, co jsem od toho očekával, to splňuje. Mám dobrého trenéra Ray Looze a podmínky jak školní, tak plavecké. Také ubytování a prostředí se mi líbilo. Není to žádné velkoměsto, ale dá se říct studijní město. Navíc nebudu muset nějak moc cestovat, abych mohl trénovat," prohlásil osmnáctiletý český talent.

Jeho výsledky nemohly zaniknout ani u renomovaných amerických plaveckých trenérů. Z juniorského mistrovství světa si po dvou bronzech z Peru přivezl na začátku září titul na znakařské padesátce a na stovce stříbro. K dalším úspěchům se Knedlu pokusí dotlačit nový kouč.

Kdo je vlastně Ray Looze? Americký odborník, který na olympijských hrách v Riu de Janeiro v roce 2016 zastával pozici asistenta trenéra u ženské reprezentace USA. Předával poznatky olympijským medailistům Cody Millerovi, Blake Pieronimu a především trojnásobné mistryni světa Lilly Kingové, která má i tři cenné kovy pod pěti kruhy.

Sám Looze ve své kariéře získal bronz v polohovém závodě na 200 metrů z Panamerických her v roce 1991. "Měl jsem s ním i mítink. Bavili jsme se o cílech, kterých bychom chtěli dosáhnout. Myslím, že jsme si hodně rozuměli a naše spolupráce by mohla fungovat velmi dobře," nastínil Knedla, že měl z rozhovoru dobrý pocit.

Dosud spolupracoval na sportovním gymnáziu ve Zlíně čtyři roky s trenérem Zdeňkem Kasálkem. A mezi ním s Loozem hledá jisté podobnosti. "Pan Kasálek je takový tišší a má to v hlavě srovnané. Oba dva mají vysoké cíle. Od Raye Looze budu mít další cenné zkušenosti, které můžu dál ostatním sdílet třeba přes sociální sítě," plánoval Knedla.

Rozlučka s koučem pod pěti kruhy

Olympijské hry v Paříži, kam se dostal skrze splněný limit na stovce znak na juniorském MS v Izraeli, bude ideální závěr spolupráce s koučem Kasálkem. "Budeme mít takové hezké rozloučení. Co jsme spolu mohli dokázat, jsme dokázali. Teď už se uvidí, jak to půjde dál," uvedl Knedla.

Také na americké univerzitě ale potká krajana. "Je tam hodně Evropanů a zajímavostí je, že tam studuje v prváku kamarád Honza Zíka, s kterým jsem se už potkal dva roky zpátky na juniorském soustředění. Dokázal mi hodně pomoct s navázáním kontaktu se školou. Myslím si, že je super mít nějakého parťáka, který mluví stejným jazykem a můžeme si takto odpočinout od americké kultury," usmíval se Knedla.

V listopadu by měl pravděpodobně předdomluvený kontrakt s Indiana University potvrdit podpisem. A už se těší na univerzitní špičkový bazén. "Je super. Žádný takový u nás v Česku nemáme. Musíme na soustředění jezdit jinam, třeba v Nymburku je asi jediné středisko, kde se dá trénovat. I tam je ale vidět, že bazén je už zastaralý. Podmínky, které můžu mít ve Spojených státech, tady asi nedostanu," dodal český reprezentant.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články