Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Jdeme dobrou cestou, pochvaluje si před olympiádou Závadová

Ostrava - I když nedosáhla na osobní rekord, talentovaná česká plavkyně Barbora Závadová má po bronzovém mistrovství Evropy v Maďarsku v olympijské sezoně hodně pozitivních zjištění. "Jdeme dobrou cestou," pochvalovala si dnes devatenáctiletá ostravská závodnice na setkání s novináři.

Barbora Závadová
zdroj: Getty Images Sport autor: Clive Rose

Před rokem na světovém šampionátu v Šanghaji oslnila osobním rekordem a sedmým místem na oblíbené polohovce na 400 metrů. Minulý týden na ni v Debrecínu už vyšlo i místo na stupních vítězů, třebaže za osobním maximem 4:38,07 minuty zaostala o 1,11 sekundy. "Nacházíme se v takové části přípravy, kdy na osobáky myslet nemůžu. Chtěla jsem zaplavat nejlepší letošní čas, což se mi povedlo a je to jen vteřinu za osobákem. Ukázalo mi to, jak na tom jsem. Že jsem na tom líp vytrvalostně než rychlostně. Na olympiádě bych svůj český rekord chtěla zlepšit," řekla Závadová. Třetí místo z Maďarska je optimistickým příslibem, konkurence na hrách v Londýně by neměla být dramaticky silnější.

Podle Závadové není mezi evropskou a světovou špičkou velký rozdíl. "Evropanky jsou na polohovce hodně kvalitní. Jasně, přibudou Číňanky, Australanka, ale moc velký rozdíl tam není," mínila Závadová. Ve své královské disciplíně už má start jistý. Závadová však stále živí naději, že by v bazénu pod pěti kruhy mohla plavat i poloviční polohovou trať, na jejíž olympijský limit toužila v Debrecínu zaútočit.

"Vůbec mi to nevyšlo, skončila jsem třináctá. Připadala jsem si, že patřím někam na hanbu," ulevila si s hořkým úsměvem. "Ale pořád doufám, že mě vezmou. Už z loňska mám dobrý čas zaplavaný. Tím, že mám už áčkový limit na 400 metrů, by na dvoustovku mohl stačit i béčkový limit," dodala Závadová. Mladá ostravská plavkyně vyhradí závěrečné týdny před vrcholem sezony tvrdé přípravě.

Závodů už má v plánu málo. Hned zkraje června vyráží na dvoutýdenní soustředění, následovat bude start na národním šampionátu. "Pak už budu zvolňovat," podotkla. "Letošní časy jasně ukazují, jak se další holky zlepšujou a že celé ty čtyři roky směřovaly k tomu vrcholu. Doufám, že na tom budu podobně," dodala Závadová, která si vzhledem k nabitému programu musela odložit i maturitu. "Už když jsem v září viděla plán, rozhodla jsem se, že si poslední ročník na gymplu rozložím do dvou let. Letos bych maturitu stejně nestíhala, protože byla v termínu mistrovství Evropy," řekla Závadová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články