Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

"Já su tak štastný." Před 45 lety se do vod kanálu La Manche pustil František Venclovský

Dover/Praha – 45 let uplynulo od prvního českého překonání kanálu La Manche. Dosáhl toho dálkový plavec a otužilec František Venclovský, který na překonání více než padesáti kilometrů potřeboval patnáct hodin a šestadvacet minut.

František Venclovský
zdroj: ČTK/AP

Venclovský se v mládí věnoval boxu a dokonce snil o tom, že se v této disciplíně zúčastní olympiády. Ambiciózní plán ale vzal za své v únoru 1957, kdy po úrazu páteře málem skončil na invalidním vozíku. Tak se dostal k plavání, které bylo součástí rehabilitace a jemuž nakonec zcela propadl.

O překonání kanálu La Manche se poprvé pokusil v září 1970. Za velmi špatného počasí dokázal doplavat bezmála na dohled k anglickým břehům, ale k smrti vyčerpaný byl svým doprovodem předčasně vytažen z vody.

Je nám líto, video expirovalo.
Kameraman ČT: Venclovský poprvé plaval v moři až v La Manchi

Druhý pokus absolvoval Venclovský v červenci následujícího roku. Trasu o délce 56,5 kilometru zvládl v čase 15 hodin a 26 minut. Doverské útesy se tehdy staly svědky jeho památného výroku: "Já su tak štastný." Nebylo se mu ani co divit, podle statistik byl po Denisi Pearsonovi z Rhodésie teprve druhým občanem vnitrozemského státu, kterému se to podařilo.

V roce 1975 se Venclovský do vln kanálu La Manche ponořil ještě potřetí. I tentokrát uspěl, a to dokonce ve třetím nejrychlejším čase jeho věkové kategorie. Legendární plavec František Venclovský zemřel 13. prosince 1996.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články