Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno

Horské chyběly k semifinále MS na krátké polohovce dvě sekundy. Ledecká pošestnácté zlatá

Kristýna Horská vstoupila do mistrovství světa v Budapešti dvacátým místem v polohovém závodě na 200 metrů. Od postupu do semifinále, které v této disciplíně plavala na loňských olympijských hrách v Tokiu, ji dělily téměř dvě sekundy. Šestnáctou zlatou medaili v kariéře slaví Američanka Katie Ledecká, která ovládla kraulařskou čtyřstovku.

Kristýna Horská
zdroj: ČTK/AP

Čtyřiadvacetiletá česká reprezentantka dohmátla ve třetí rozplavbě jako sedmá z deseti plavkyň v čase 2:15,04, kterým zaostala o necelé tři sekundy za svým osobním rekordem. Přiblížila se ale zhruba na sedm desetin svému nejlepšímu letošnímu času z březnového závodu v Marseille, který absolvovala ještě před operací srdce. Chirurgický zákrok kvůli arytmii Horská podstoupila na konci dubna a pak měla zhruba dvoutýdenní výpadek v tréninku.

"Spokojená nejsem, ale věděli jsme, že to tady asi nebude úplně skvělé. I když pocity byly úplně jiné. V té druhé stovce u kraula mi to přitom nepřišlo tak hrozné, ale podle času to nebylo, jak to mělo být," uvedla Horská.

"Jsem ráda, že jsem tady, ale ten čas na takové závody nepatří. Úplně jsem se necítila ve své kůži. Už dlouho jsem takhle nervózní nebyla, takže mě to trošku i zaskočilo. Přitom včera jsem si ještě nepřipadala, že jsem na závodech, bylo to v takové pohodě. Myslela jsem si, že bych na semifinále mohla mít, že to na postup nebude tak rychlé, bohužel to nestačilo," komentovala svůj první start v Duna Aréně. Na MS bude závodit ještě na 100 a 200 metrů prsa.

Žádný další český reprezentant do sobotních rozplaveb v Budapešti nezasáhne. Znakařské disciplíny se Simonou Kubovou a Janem Čejkou začínají v neděli.

Ledecká získala šestnácté zlato

Americká plavecká hvězda Katie Ledecká vyhrála na mistrovství světa v Budapešti kraulařskou čtyřstovku a získala šestnáctou zlatou medaili v kariéře. Pětadvacetiletá Ledecká zvítězila s náskokem 1,24 sekundy před teprve patnáctiletou Kanaďankou Summer McIntoshovou. Američanka Leah Smithová na třetí příčce už zaostala o čtyři sekundy.

Ledecká se navíc časem 3:58,15 postarala o nový rekord šampionátu, vlastní maximum z roku 2017 překonala o 19 setin. Za světovým rekordem, který jí v květnu sebrala Ariarne Titmusová, zaostala o téměř dvě sekundy.

Titmusová, za kterou Ledecká na posledním šampionátu skončila na čtyřstovce druhá, tentokrát v Budapešti nestartuje. Australanka se rozhodla šetřit síly před Hrami Commonwealthu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články