Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Horská, Kubová a Gemov v českém rekordu prošli na ME z rozplaveb do semifinále

Český rekord na 200 metrů motýlek má nového držitele. Ondřej Gemov ho totiž na mistrovství Evropy v plaveckých sportech v Římě překonal výkonem 1:57,32 a jako šestý postoupil do večerního semifinále. Ze čtvrtého místa se do semifinále polohového závodu na 200 metrů kvalifikovala Kristýna Horská, sedmým časem prošla do bojů o finále i Simona Kubová na trati 100 metrů znak.

Kristýna Horská
zdroj: ČTK/AP

Gemov v ranním programu vylepšil sedm let staré národní maximum Jana Šefla o 31 setin, což ho v jeho rozplavbě zařadilo na čtvrté místo. Rychlejší čas nakonec zaplavalo šest soupeřů, z trojice domácích závodníků ale postoupili do semifinále v redukovaném pořadí jen dva.

"Forma z tréninku tomu docela napovídala. Nepřipadalo mi, že bych úplně letěl, ale ten čas je fajn. Je to český rekord, což je super," radoval se z domácího maxima Gemov.

Horská, která v dubnu podstoupila kvůli arytmii operaci srdce, doplavala v silně obsazené rozplavbě třetí v čase 2:14,36 a celkově se zařadila na čtvrtou pozici. Večer ji tak v bazénu v areálu Foro Italico čeká nabitý program, už v neděli si totiž na prsařské dvoustovce zajistila účast ve svém prvním velkém finále.

Kubová obsadila ve své rozplavbě třetí místo časem 1:00,66, který jí v celkovém pořadí stačil na sedmou příčku. Třicetiletá znakařka, které v sobotu na padesátce utekla účast ve finále o tři setiny, se letos poprvé dostala pod 1:01,00 a večer si může zmíněné zklamání vynahradit na trati, na níž před deseti lety získala evropský bronz.

V rozplavbách dnes z Čechů neuspěl jen Matěj Zábojník. Dvaadvacetiletý plavec, který už v Římě vybojoval osmé místo na prsařské dvoustovce, obsadil na prsařské padesátce 38. místo.

Horská do večerního programu vstoupí v 18:13 bojem o medaile na prsařské dvoustovce, semifinálový blok v 18:20 zahájí Kubová na stovce znak. Gemov bude o postup do finále na motýlkářské dvoustovce usilovat v 18:57 a Horská se do bazénu vrátí v 19:07 na semifinále polohového závodu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články