Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

FINA chce zabránit dalším incidentům okolo Sun Janga. Ve svobodném projevu nás neomezíte, vzkazuje Peaty

Mezinárodní federace FINA doplnila do svých regulí další ustanovení o zákazu nevhodného chování vůči jiným plavcům v celém průběhu soutěže. Snažím se tak zabránit dalším incidentům okolo čínského plavce Sun Janga a jeho problémů s dopingem. Kontroverzní rozhodnutí FINA kritizoval mimo jiné britský prsařský světový rekordman Adam Peaty. Zdůraznil, že to plavcům nezabrání ve svobodném projevu.

Adam Peaty
zdroj: Reuters

Trojnásobný olympijský šampion Sun Jang v Koreji rozšířil svou sbírku světových titulů o zlata na 400 a 200 metrů kraul.

Při obou medailových ceremoniálech ho jeden ze soupeřů ignoroval, nepodal mu ruku a při fotografování stál opodál.

Nejdříve to byl Australan Mack Horton a po něm Brit Duncan Scott, na kterého se rozladěný Sun Jang slovně obořil.

Horton i Duncan dostali za své protesty při ceremoniálech napomenutí od světové federace FINA, ale mají podporu většiny plaveckých kolegů.

A podle hvězdného britského prsaře Peatyho se plavci hodlají dál vyjadřovat, ať už FINA doplňuje do svých regulí cokoliv.

"Sportovci mají svobodu projevu, a když zjistíme, že něco je špatně a že se podvádí, tak proč bychom neměli být slyšet?" prohlásil.

Sun loni údajně kvůli nevhodnému chování komisařů rozmlátil bezprostředně po kontrole vzorky své krve kladivem.

Od světové federace FINA dostal jen napomenutí, ale Světová antidopingová agentura WADA se proti tomu odvolala a v září bude Sun Jangův případ projednávat CAS.

Australan Cotterell, který se Sun Jangem s přestávkami spolupracuje 11 let, považuje označení svého svěřence dopingovým podvodníkem za urážku.

"Jaká je definice dopujícího podvodníka? Je to někdo, kdo neprošel testem? To bychom takové podvodníky měli i v australském týmu. Měl jsem v týmu lidi, kteří neprošli kontrolou nedopatřením a bez vlastního zavinění. Nikdy bych je nenazval podvodníkem. To mi připadá pokrytecké," uvedl.

Sun Jang si v roce 2014 odpykal tříměsíční trest. Hájil se, že zakázanou látku obsahoval lék na srdce. Když loni rozmlátil odebrané vzorky kladivem, tvrdil, že komisaři neměli příslušné oprávnění.

"Po stovkách a stovkách kontrol znáte protokol. Oni ho nedodrželi a jsou na to důkazy. Když to neprobíhá správně, tak byste dali krev neznámým lidem, kteří nemají pověření?" komentoval to kouč.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články