Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Chocová si zaplave polohovku s dětmi. Sportovní liga ZŠ jde do finále

Plzeň – Vůbec poprvé ve Sportovní lize základních škol o Pohár ministra školství budou o prestižní tituly bojovat plavci. Letošní sedmé a poslední finále 3. ligového ročníku přivítá 14. září bazén Slovany v Plzni. Hlavní je si k plavání vytvořit láskyplný vztah, radí česká reprezentantka Petra Chocová, která se stala patronkou klání. Přímé přenosy sledujte na ČT sport ve čtvrtek od 11:30 a 12:50.

Sport
zdroj: ČT4

"Akce bude mít určitě úroveň skutečného a skvělého závodu. Bude mít statut závodů na nejvyšší úrovni, jaké jsme v Plzni schopni zorganizovat," prohlásila ředitelka republikového plaveckého finále v Plzni a velká propagátorka školního plavání Renata Kielbergerová.

Na rozdíl od ostatních disciplín Sportovní ligy, které jsou určeny žákům 8. a 9. tříd základních škol a víceletých gymnázií, se do plaveckých soutěží zapojili žáci 3. tříd, kteří mají výuku plavání povinnou v rámci školní docházky. Do soutěže se zapojilo 927 základních škol z celé České republiky, což představuje 22 213 dětí.

V Plzni budou startovat nejlepší žáci, kteří prošli úspěšně krajskými koly. Členové smíšených družstev chlapců a děvčat budou trať na 25 metrů zdolávat volným způsobem.

Je nám líto, video expirovalo.
Chocová ukáže dětem cestu do plaveckého bazénu

Chocová: Snad se neutopím

Patronátu nad akcí se zhostila mnohonásobná česká rekordmanka Chocová. Zkušená reprezentantka se na svou roli moc těší, plzeňské prostředí má ráda. "Je tam spousta prostoru pro závodníky i diváky, plavecký klub umí vytvořit perfektní atmosféru, organizačně to tam skvěle odsýpá," vypichuje.

"Doufám, že děti, které přijedou závodit, mají skutečně vztah k vodě a nebudou tam jen proto, že je vyslal pan učitel. Snad si to i ony užijí, já se už nemůžu dočkat. Zaplavu si s nimi polohovou stovku a jsem zvědavá, jak to dopadne, protože jsem si konečně udělala prázdniny a nebyla ve vodě tři týdny. Snad se neutopím," dodává Chocová.

Plavecký sport je specifický a má svá úskalí, se kterými je třeba se vypořádat. "Důležité je zvyknout si na vodu, protože je občas šílené skákat na ranních trénincích do studené vody. V ostatních sportech se člověk zpotí, ale v bazénu jste neustále celí mokří. Lidé často říkají, že všichni mají parfémy, jen mi plavci pořád smrdíme chlórem. Hlavní ale je si k tomu sportu vytvořit láskyplný vztah," radí Chocová.

"Pamatuju si na dobu, kdy jsme tak trochu válčili s taťkou. On mi na tréninku dával do těla desetkrát víc než ostatním a já jednu chvíli plavání úplně nesnášela. Postupem času děkuji za tuto dobu, kdy mě u toho udržel, já to přestála a teď si to díky tomu zase strašně užívám," říká úspěšná česká reprezentantka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články