Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Čeští plavci mají poslední šanci na MS. Čekám, že se číslo kvalifikovaných zvýší, věří Ryška

Už jen poslední šanci mají čeští plavci, aby si zajistili účast na červencovém mistrovství světa v Koreji. Drtivá většina z nich se pokusí zaplavat limit na Velké ceně Pardubic, která se koná o víkendu, ale například kraulařka Anika Apostalonová absolvuje svůj druhý nominační závod v USA, kde dlouhodobě žije. Do Kwangdžu je zatím kvalifikovaných šest bazénových plavců. Předseda Českého svazu plaveckých sportů Petr Ryška předpokládá, že k nim přibudou další jména.

Jistou účast na MS mají Simona Kubová, Jan Micka, Tomáš Franta, Barbora Seemanová, Barbora Závadová a Petra Weber (za svobodna Chocová). "Předpokládáme, že v Pardubicích to ještě někteří doplní. Očekávám, že celkem by mělo jet do Koreje osm až deset bazénových plavců," uvedl Ryška.

Vidí řadu kandidátů. "Je tam několik plavců, kteří jsou blízko, třeba Filip Chrápavý, Lucka Svěcená, Kristýna Horská. Taky Anika Apostalonová, která v Pardubicích nebude. Můžou se vyloupnout ještě další. Nechám se překvapit," řekl.

V letošní sezoně mohou čeští plavci plnit limity na dvou nominačních závodech, při jejichž výběru měli určitou volnost. Například nejlepší česká plavkyně loňského roku Seemanová se tak kvalifikovala už v březnu v Madridu, aby se mohla připravovat na maturitu na ekonomickém lyceu.

Je nám líto, video expirovalo.
Kubová: Chtěla bych překonat osobáky, hlavně pak na mistrovství světa

Šéf svazu Ryška považuje dva nominační závody za optimální model pro české prostředí. "Je přijatelnější než jeden, který jsme v minulosti také zkoušeli. Myslím, že v létě je jeden málo. Je tam příliš mnoho neznámých, které do toho mohou vstoupit. Může se stát, že je někdo nemocný nebo lehce zraněný, a pak začínají výjimky," řekl.

Znakařka Kubová je kvalifikovaná nejen na MS, ale má na stovce zaplavaný i limit na olympiádu. V Pardubicích proto bude závodit z plného tréninku. Vedle padesátky, stovky a dvoustovky znak si vyzkouší i jednu doplňkovou disciplínu. "Poplavu ještě padesát prsa. Chtěla jsem nějaké zpestření. Plavu to vedle Petry Weber, tak se těším," prohlásila.

Vytrvalec Micka, který má rovněž jistou účast na MS i na OH 2020 v Tokiu, se chystá na závody na 400, 800 a 1500 metrů volný způsob. "Měl jsem plavat z plného tréninku, ale nakonec paní trenérka řekla, že bych se na to měl aspoň trochu připravit, abych neudělal ostudu," řekl svěřenec Jaroslavy Passerové.

Nominace bazénových plavců na MS v plaveckých sportech se uzavře příští týden.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články