Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Čeští mistři ve freedivingu vydrželi přes šest minut pod vodou

Praha - Jedno z méně známých potápěčských odvětví je freediving, přitom právě Češi v něm dosahují úspěchů. Jen letos už získali čtyři tituly mistrů světa a navrch tři světové rekordy. Na mistrovství České republiky v Praze se z vítězství radovali Barbora Ivanská a Martin Valenta.

Je nám líto, video expirovalo.
Trenér freedivingu: Díky tréninku víme, kdy je čas vylézt z vody

Na první pohled nevypadá disciplína statická apnea fyzicky náročně. Na druhou stranu, vydržet na hladině s tváří ponořenou ve vodě osm minut a třiatřicet sekund, což je aktuální hodnota světového rekordu Gabriely Grézlové, rozhodně snadné není.

"Jde o to hodně trénovat zádrže dechu a dodržovat striktní životosprávu, žádné kafe, žádný lepek, žádná laktóza…," odhalila klíč k úspěchu Grézlová.

Freediveři jdou často na hranici lidských možností, proto po vynoření musí ukázat domluvené znamení, že jsou v pořádku. Hrozí totiž nebezpečí bezvědomí z nedostatku kyslíku.

"Pravidelný trénink nás naučí, kdy máme včas vylézt z vody. Je tam důležitá úloha kouče, který zná individuální signály a který už na svém atletovi pozná, v jakém je stavu, a v podstatě ho vyžene z vody ven," vysvětloval trenér české reprezentace Martin Zajac.

Grézlová tentokrát svůj vlastní rekord neposunula. Naopak, vydržela bez dechu šest a čtvrt minuty a titul slavila Barbora Ivanská. Mezi muži dech zadržel nejdéle Martin Valenta. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články