Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Čejka zaplaval v Pardubicích dva limity na ME

První domácí plavecké závody od loňského července nabídla Velká cena města Pardubic. Plavci dostali povolení od ministerstva zdravotnictví a pro řadu účastníků to byla první příležitost si po šesti měsících zaplavat v bazénu. Devatenáctiletý Jan Čejka splnil v závodech na 50 a 200 metrů znak limity pro nadcházející mistrovství Evropy.

Člen domácího klubu Čejka zaplaval padesátku znakem za 25,48 sekundy a skončil druhý za Tomášem Frantou. Na dvoustovce pokořil Čejka limit už v rozplavbě výkonem 2:00,10 a při vítězství ve finále se ještě zlepšil na 1:59,93. Květnový evropský šampionát bude hostit Budapešť, kde Čejka předloni získal titul juniorského mistra Evropy na 50 metrů znak v českém rekordu 25,08.

Na mítinku se představila i Barbora Seemanová, která jakožto profesionálka nemá s tréninkem problém. Česká rekordmanka pojala závody jako poslední test před květnovým ME, kde bude usilovat o medaili. "Já se na statistiky nekoukám, soustředím se na trénink. Pokud na mistrovství Evropy předvedu můj nejlepší čas, můj osobní český rekord, tak by to mělo stačit na finále a v něm se určitě poperu," uvedla Seemanová.

Je nám líto, video expirovalo.
Plavec Čejka je novou nadějí české reprezentace

Velká cena Pardubic je pro plavce prvním domácím závodem od loňského července. Víkendový mítink se koná díky výjimce od ministerstva zdravotnictví a je poslední příležitostí ke splnění limitů na ME.

Problémy nejsou jen s nedostatkem závodů, ale i s tréninkem amatérů. Bazény jsou totiž stále otevřené jen pro profesionální plavce. "Jsme velmi rádi, že se v České republice může závodit, a jsme za to vděční," říká trenérka Barbory Seemanové Petra Škábová.

Škábová poukázala na problematiku celé situace kolem amatérského sportu: "Amatéři nemají moc šanci, nemohou trénovat a do budoucna to bude mít velký dopad. My trenéři můžeme být za pět nebo sedm let bez práce."

Poprvé od vánočního rozvolnění se tak někteří plavci dostali do bazénu. "Do těhle závodů jsme šli tréninkově, aktuálně je to pro nás velmi těžké," dodal trenér mládeže Radek Zikeš.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články