Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Baumrtová vybojovala bronzovou medaili na 100 m znak

Istanbul - Plavkyně Simona Baumrtová vybojovala pro Českou republiku bronzovou medaili na mistrovství světa v krátkém bazénu v Istanbulu. V závodu na 100 metrů znak jí časomíra naměřila 57,18 sekundy, čímž překonala o sedm setin svůj vlastní český rekord z nedávného evropského šampionátu v Chartres.

Simona Baumrtová
zdroj: Isifa/EPA

Pro Českou republiku Baumrtová získala první cenný kov z MS v krátkém bazénu po deseti letech. Naposledy medaili vylovili kraulař Květoslav Svoboda a znakařka Ilona Hlaváčková v Moskvě 2002, kde byli oba stříbrní. Hlaváčková byla dosud vůbec posledním českým plavcem s medailí z MS, neboť ještě o rok později v Barceloně 2003 v dlouhém bazénu skončila druhá na 50 m znak.

Baumrtovou dnes ve finále porazily jen vítězná Američanka Olivia Smoligová (56,64) a Dánka Mie Nielsenová (57,07). "Je to neuvěřitelné zakončení velmi náročné sezony, popsat se ty pocity teď moc nedají. Je to neskutečné," řekla jednadvacetiletá chomutovská plavkyně, dvojnásobná semifinalistka z olympijských her v Londýně.

Pro Baumrtovou to je už sedmá bronzová medaile z vrcholné akce za poslední dva roky. Kromě tří bronzů z individuálních znakařských závodů z Chartres byla třetí také na znakařských padesátkách na krátkém ME v letech 2010 a 2011 a bronz vybojovala i na ME v padesátimetrovém bazénu před dvěma lety na stovce. Kromě toho byla druhá v Chartres v polohové štafetě.

Česko již dnes mělo jednu zástupkyni ve finále plaveckých soutěží - Petra Chocová ze svého prvního finále na mistrovství světa v kariéře vytěžila šesté místo ze závodu na 50 m prsa. V čase 30,10 sekundy zaostala o osm setin za vlastním českým rekordem a nepodařilo se jí zaútočit na vysněnou hranici půl minuty. Úřadující mistryni Evropy z krátkého i dlouhého bazénu by však ani zlomení magické hranice k cennému kovu nepomohlo, na to bylo potřeba plavat výkon 29,94 sekundy. Závod vyhrála Litevka Ruta Meilutyteová, která dohmátla v času 29,44 a jako jediná Evropanka Chocovou porazila.

Dnešní dopolední rozplavby už žádný český postup nepřinesly. Barbora Závadová den po osmém místě z finále dlouhé polohovky skončila na stometrové trati pětadvacátá, na sprinterské padesátce obsadili v konkurenci 155 kraulařů Tomáš Plevko 34. a Martin Verner 40. místo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články