Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Zraněný Hirscher si přijel do Prahy pro ceny a hlásí: Je čas na změnu

Hrdost a čest. Snad nejčastější slova, která padala z úst oceněných sportovců na galavečeru asociace národních olympijských výborů (ANOC) v Praze. Hned dvě ceny získal za jednu z nejvydařenějších sezon v kariéře lyžař Marcel Hirscher. ANOC zvolila letošního vítěze Světového poháru nejlepším sportovcem Evropy. A poté si Hirscher převzal také cenu pro nejlepšího sportovce Rakouska.

Slavící Marcel Hirscher s malý křišťálovým glóbem za vítězství v obřím slalomu
zdroj: ČTK/AP/ autor: Brennan Linsley

Do nové sezony si ale na další velký triumf moc nevěří, a to i kvůli zlomenině kotníku. "Jsem dva tři měsíce od zranění. Myslím, že je čas na změnu. Není možné to dokazovat rok co rok a stále znovu. Stárnu. Uvidíme, co se stane," řekl osmadvacetiletý Hirscher.

Na sbírku šesti velkých glóbů v pohárovém seriálu je Hirscher pyšný. Žádný muž tolik prvenství nevybojoval, dokázala to pouze krajanka Annemarie Moserová-Pröllová, které se Hirscher letos vyrovnal. "Každý titul mě posouval stále dál. Ale osobně si myslím, že šest už je hodně. Je neobvyklé být nejlepší šest sezon po sobě. Je to doslova bláznivé. Je třeba taky trochu štěstí," podotkl.

S lyžováním sjezdařský fenomén začal dva měsíce po zlomenině. "Trvá to minimálně dvakrát tak dlouho, než jsem si myslel," řekl Hirscher.

V poslední době tréninky omezil. "Jen jsem vyrazil na procházku se psy, protože doktoři řekli, že toho dělám až příliš. 'Máš zlomenou nohu, nech ji odpočinout, pak se bude léčit rychleji'," slyšel od lékařů. Hirscher prý ale makal jako blázen, protože chtěl stihnout úvod sezony v Söldenu, který byl nakonec kvůli počasí zrušen. "A v den závodu jsem musel uznat, že to byl hloupý nápad. Ale jsem závodník a chci závodit," řekl.

Hirscher je šestinásobným vítězem SP i šestinásobným mistrem světa, ale z olympiády má jen jedno stříbro. Proto doufá, že na hrách v Pchjongčchangu bude v únoru zcela fit. "Doktoři mi řekli: 'Počkej pár týdnů'. Už ale čekám dvanáct týdnů a rychle se to blíží… Počítá se každý den, to je pravda. Mým plusem je hodně zkušeností," řekl.

Comaneciová v Praze po čtyřech dekádách

ANOC oproti předešlým letům vyhlašovala nejlepší sportovce jednotlivých kontinentů a na závěr ještě udělila tři speciální ceny. Ty převzali rumunská gymnastka a pětinásobná olympijská vítězka Nadia Comaneciová, dlouholetý šéf jamajského olympijského výboru Michael Fennell a uruguayský funkcionář Julio Maglione, který stál v čele tamní fotbalové asociace i Mezinárodní plavecké federace.

Nadia Comaneciová
zdroj: ČTK/ČOV autor: Markéta Navrátilová

Comaneciová se v Praze zastavila po dlouhých 40 letech. Na rok 1977 měla při galavečeru jednu zajímavou vzpomínku. Tehdy tu získala svůj druhý evropský titul ve víceboji. Pak se ale objevily spory kolem verdiktů rozhodčích a údajně samotný Nicolae Ceausescu rozhodl o tom, že celý rumunský tým okamžitě pojede domů.

Gymnastky se o tom snažil informovat někdo z ambasády, ale závodnice to přeslechly a kouč prohlásil, že ze soutěže neodstoupí. "Nikdo netušil, že je to tak vážné. Pak jsem šla na kladinu, docvičila jsem, dostala jsem desítku, zamávala publiku a pak nás všechny odvedli, celý tým. Šli jsme do hotelu, sbalili se a už na nás čekalo letadlo zpět. Já přitom chtěla svou medaili z kladiny. Nikdo se neptal, nikdo moc neřekl," vyprávěla Comaneciová.

Cenné ceny

Ocenění sportovci měli během zasedání funkcionářů speciální oddělený program, před galavečerem si stačili čarokrásnou českou metropoli prohlédnout. Cen si vítězové považují. "Jsem rád, že tu můžu být. A to nejen za sebe, ale i za svou zem, rodinu, přátele. Jsem hrdý," prohlásil jihoafrický olympijský vítěz Chad Le Clos, který byl shromážděním ANOC vyhlášen nejlepším sportovcem afrického kontinentu.

"Je to velmi prestižní ocenění. V Evropě máme hodně úspěšných sportovců, takže jsem šťastná, poctěná a vlastně i hrdá, že Asociace národních olympijských výborů vybrala mě," přidala Le Closova plavecká kolegyně ze Švédska Sarah Sjöströmová, oceněná za Evropu.

Le Clos v Praze nezahálel, dny trávil stylově v bazénu. "Potrénoval jsem s místními plavci a byla to paráda. Návštěvu Prahy si užívám, dlouho jsem se sem chtěl podívat. Chystám se sem s kamarády v červnu na prázdniny, u nás bude zima. Uděláme si takový výlet po Evropě. Bude to pánská jízda, moc se na to těším!" dodal Le Clos.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články