Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Zlej Kája mezi šipkařskou elitou: Bez respektu a zdravě drze

Šipky akcelerují v popularitě rychlostí formule 1. A mezi hvězdami tohoto sportu se na okruhu Player Championship objevuje už i první český hráč - Karel Sedláček. Trénuje všude. Čtyři terče v tréninkovém centru doma ve sklepě, další v práci na dveřích, takže návštěvníci musejí před vstupem třikrát klepat.

Karel Sedláček
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Už se utkal i se světovým šampionem Peterem Wrightem. "Po zápase mě poklepal po rameni a řekl, že s takovou hrou se neztratím," řekl Sedláček na setkání s novináři, jakou pochvalu si vyslechl minulý víkend, kdy hvězdě podlehl.

Kartu na dva roky mezi elitou si Sedláček vybojoval v polovině ledna v kvalifikaci v německém Hildesheimu. Mezi 128 hráčů se dostal díky výhře ve třetím ze čtyř turnajů. "Brnkačka," vtipkoval šipkař z Bohdašína na Náchodsku. "Ne, bylo to strašně těžké a teď se přede mnou otvírají neuvěřitelné možnosti," dodal.

Od té doby už odehrál čtyři turnaje. Nejvíc se mu dařilo v tom posledním v anglickém Wiganu, kde porazil světovou čtyřku a prohrál právě až se šampionem Wrightem. "Je to obrovský rozdíl v kvalitě. V moři plném žraloků musíte hrát průměr 95+, abyste byl schopen uhrát zápas. Je to extra třída," porovnal Sedláček.

Jako první český hráč mezi hvězdami cítí, že je trošku raritou. "Ale přijali mě super," řekl Sedláček, který se k šipkám dostal náhodou. Jednou mu kamarád věnoval terč a šipky. "Jakmile jsem je vzal poprvé do ruky, tak je mám rád," vyznal se.

Je samouk. Nikdy neměl trenéra a i na psychice zatím pracuje sám. "Jak? To neprozradím, to by byl recept pro soupeře, jak mě porážet," podotkl.

Trénuje každý den, jak to jde - půl hodiny nebo hodinu v práci. "Provozuju sklad s technickým plynem, jsem svým pánem," řekl. V úterý a ve čtvrtek si přidává trénink doma, chodíval plavat i do posilovny. "Každý si myslí, že to je haha hihi, hodím pár šipek a vydělám kačky, ale je to fyzicky náročné," poukázal na fakt, že při turnajích jsou hráči tři dny v kuse na nohou. "Od rána do večera na jedné noze."

Základem dobrého šipkaře je soustředění, cílevědomost. A nezbytné je štěstí. "Je to hra milimetrů. Je potřeba naházet v tréninku milion šipek, hrát turnaje a nabrat zkušenosti," řekl a dodal, že nemá oblíbené místo nebo číslo na terči, na které hází ze vzdálenosti 2,36 metru. "Když mám den, jsem schopen trefit všechno."

Vystupuje pod přezdívkou Zlej Kája. Tím se stal po jednom z domácích turnajů, v kterém deklasoval jednoho ze soupeřů. "Někdo to vykřikl a hned se to ujalo. Od té doby to používám. Je to zajímavé a Hodnej Kája by znělo pitomě," usmál se.

Přitom tvrdí, že zlý není, i když zakřičet umí. Ale nekompromisní musí být při házení. "Zlej na terči, házet bez respektu a zdravě drze," doplnil.

Další turnaje má před sebou o víkendu. Českým fanouškům se ukáže v říjnu při Czech Darts Open v Praze Na Královce. Moc se ale už těší na březnový major UK Open Finals, který si zahraje jako první Čech, a touží po účasti na mistrovství světa.

"Každý turnaj, který si můžu mezi elitou zahrát, je strašně zajímavý a důležitý," řekl. Pokud mu to půjde, mohl by se šipkami nějakou dobu i živit. "Kdybych tomu nevěřil, tak bych to nedělal," řekl. Motivací může být zmíněný Wright, který titulem mistra světa vydělal půl milionu liber, což je v přepočtu téměř patnáct milionů korun.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články