Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Ondra na ME v kvalifikaci lezení na obtížnost obsadil dělené první místo, postoupil i Stráník

Dva dny, dva postupy. Adam Ondra po boulderingu zvládl na mistrovství Evropy kvalifikaci také v lezení na obtížnost, v němž si navíc počínal skvěle. Česká hvězda zapsala skóre 2,29 a obsadila v oblíbené disciplíně dělené první místo. Do semifinále soutěže postoupil také Martin Stráník, který skončil třináctý. Naopak bratři Šimon a Štěpán Potůčkovi neuspěli.

V kvalifikaci žen v boulderingu uspěla z české trojice jen Eliška Adamovská. Lezkyně, která ve čtvrtek postoupila i v obtížnosti, do semifinále prošla z 15. místa.

Dvanáctinásobný medailista ze světových šampionátů Ondra došel v první trase až na vrchol, na druhé cestě skončil těsně pod ním.

Stejnou bilanci jako devětadvacetiletý brněnský rodák, jenž se vrací po prodělaném covidu-19, měl i domácí Alexander Megos, s nímž se Ondra podělil o prvenství.

Hvězdný český lezec se na první kolo soutěže v oblíbené obtížnosti těšil. "Lezení jsem si na dnešních kvalifikačních cestách opravdu užil. Zvlášť na té cestě A, kterou jsem lezl jako druhou a vůbec jako poslední závodník, kdy se rozhodovalo o tom, na jakém místě v kvalifikaci se umístím. Levou cestu A nikdo netopoval. Já jsem byl poměrně blízko, ale přece jenom se to nepodařilo," uvedl.

Už kvalifikace podle něj ukázala, kdo je favoritem. "I Jakob Schubert se ukázal ve velmi dobrém světle, i když v té druhé, lehčí, cestě neskočil finální skok do topu. Bylo vidět, že je ve skvělé formě," poznamenal.

Těší se na nedělní semifinále a finále obtížnosti, ale předtím bude v sobotu závodit v semifinále a případně ve finále boulderingu.

"Cíl dnešního dne se příliš neunavit a zároveň si nesjet moc kůži na prstech se podařil i díky tomu, že krásně foukal větřík, takže se prsty nepotily," dodal Ondra.

Stráník postoupil z 13. místa. Další dva Češi v kvalifikaci pod otevřeným nebem na mnichovském Königsplatzu neuspěli. Šimon Potůček obsadil 40. místo, Štěpán Potůček skončil o tři příčky za ním.

Adamovská zdolala tři bouldery z pěti a jednou zapsala zónu. Dalším českým lezkyním se nedařilo a za postupovou dvacítkou výrazně zaostaly. Markéta Janošová se v kvalifikaci dělila o 40. místo, Michaela Smetanová byla na 43. příčce.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články