Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Zemřela Věra Růžičková, olympijská vítězka z Londýna 1948

Český sport přišel o jednu ze svých výrazných postav. Po krátké nemoci zemřela gymnastka Věra Růžičková, která na olympijských hrách v Londýně v roce 1948 získala zlato v soutěži družstev. Věře Růžičkové bylo devadesát let.

Dobové fotografie Věry Růžičkové
zdroj: ČTK autor: Peška Stanislav

Růžičková byla v Londýně v devatenácti letech nejmladší členkou týmu. Na olympiádu cestovala jako náhradnice, její osud však změnila tragédie o tři roky starší Elišky Misákové, u které cestou do Londýna propuklo onemocnění obrnou. Místo ní pak v základní sestavě zaskočila právě Růžičková.

"Eliščino neštěstí změnilo můj sportovní osud. Byla jsem připravena po intenzivním tréninku dobře, hlavně jsem nechtěla nic pokazit. A současně jsem měla motivaci dokázat, že mi místo v sestavě patří," vzpomínala Růžičková, jež v Londýně v tehdy neoficiální klasifikaci jednotlivkyň skončila šestá.

Na zlato gymnastek ale padla pachuť smutku, neboť deset hodin po skončení soutěže Misáková zemřela. Radost i bolest z olympiády si Růžičková oživila v roce 2012, kdy se po 64 letech do olympijského Londýna vrátila jako divačka.

Je nám líto, video expirovalo.
Zemřela olympijská vítězka z Londýna 1948 Věra Růžičková

Růžičková byla všestrannou sportovkyní, vedle gymnastiky se věnovala plavání, skokům do vody a po druhé světové válce hrála i první basketbalovou ligu v SK Židenice. Po roce 1989 se podílela na obnově sokolského hnutí.

Stála také u založení Českého klubu olympioniků a byla první předsedkyní jeho jihomoravské organizace. Růžičková se věnovala i výchově mladých sportovců, které vždy vedla k respektování zásad fair play. V roce 2016 byla oceněna medailí Za zásluhy.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články