Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Zemřel šachista a šachový publicista Břetislav Modr

Praha - Ve věku 68 let zemřel šachista, šachový publicista a historik Břetislav Modr, který od samého začátku vysílání šachového magazínu České televize V šachu spolupracoval s jeho redakcí. Vytvořil čtyři desítky dílů Muzea českého a světového šachu a patřil k nejčastějším expertům pořadu při rozboru partií přímo ve studiu.

Je nám líto, video expirovalo.
Zesnul Břetislav Modr, šachista, historik a šachový publicista

Jako hráč byl věrným členem Bohemians Praha, a to i v době, kdy vršovický tým vítězil v nejvyšší soutěži, i později, když hájil barvy klubu v nižších soutěžích. Startoval na mistrovství Československa, úspěchů dosáhl na mezinárodních turnajích, které od konce 70. let Bohemians pořádali.

Důležitější je ale jeho přínos jako šachového publicisty. Časopis ŠachInfo, který založil a vedl, vychází letos už ve 23. ročníku. Modr do něj psal články, fotografoval, ale hlavně do něj získal příspěvky mnoha svých přátel. Stejnojmenné nakladatelství přineslo na trh nejen původní české publikace, ale i překlady světových šachových bestsellerů, např. autobiografických knih Garriho Kasparova.

Byl vynikajícím vypravěčem a s humorem a jiskrou uměl předávat posluchačům a čtenářům příběhy šachové historie. Mezi jeho osobní přátele patřili špičkoví světoví šachisté i další osobnosti ze šachového zákulisí, včetně mistrů světa a jejich trenérů a manažerů. Byl také jedním z největších českých sběratelů šachové filatelie.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články