Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Že jsem mistr světa? Tlak nepociťuji, vyhrát chce každý, říká Tunka na začátku nové sezony

Úřadující mistr světa ve vodním slalomu Ondřej Tunka se vrhl do nové sezony. Má za sebou soustředění v Austrálii a také vítězství v závodě Rio Open na olympijském kanále. Nyní vše směřuje k červnovému mistrovství Evropy, které hostí pražská Trója a následnému světovémnu šampionátu v Riu, kde ho čeká obhajoba titulu. 

Sport
zdroj: ČT4

Po náročném australském soustředění úvod sezony Tunkovi nevyšel. Na závodech v Penrithu se sice probojoval do finálové desítky, v jízdě o vítězství se ale nevešel do dvanácté branky, inkasoval padesátisekundovou penalizaci a bylo po nadějích na umístění na stupních vítězů.

Mistr světa z loňské sezony ale formu má. Ukázal to na nedávném klání na olympijském kanále v brazilském Riu, kde zvítězil. Tunkův triumf je o to cennější, že v září se na této trati uskuteční mistrovství světa ve vodním slalomu. Ondřej Tunka za sebou o devatenáct setin sekundy nechal Poláka Popielu.

"Na začátku sezony jsem s formou celkem spokojený. Odjel jsem už čtyři závody, dva na Novém Zélandu, jeden v Austrálii a jeden v Brazílii a ve všech jsem se dostal do finále, dva se mi podařilo vyhrát," popsal český jezdec úvod slalomářské sezony. 

Je nám líto, video expirovalo.
Tunka: Na ME v Praze se těším, je to velké lákadlo

Čeští vodní slalomáři v tuzemsku odstartují závodní sezonu úvodními nominačními závody na Trnávce, které se konají během prvního květnového víkendu. O měsíc později pořádá český svaz mistrovství Evropy v pražské Troji. V závěru června začne na Slovensku, v Liptovském Mikuláši, seriál světového poháru a v září dojde už na zmiňovaný světový šampionát v Brazílii.

Tunka díky vítězství na loňském mistrovství světa nemusí nominaci absolvovat stejně jako Vít Přindiš, který na šampionátu skončil druhý. Jejich reprezentační kolegové se utkají o poslední volné místo v nominaci. "Vůbec jim tu situaci nezávidím, to není jen o Jířovi Prskavcovi a o Vávrovi Hradílkovi. Ale jsou tam další, třeba Ondra Cvikl nebo Luboš Hilbert. Takže to budou mít hrozně těžké," řekl.

Mistrovství světa se uskuteční na konci září v olympijském kanále v Riu. Podle Tunky se od Her nic nezměnilo a prostředí pro závodníky je stále udržované. "My jsme byli překvapení, že to tam vypadá moc hezky. Je to tam v uzavřeném, myslím, že vojenském prostoru a bylo tam spoustu lidí, kteří se o to starali. Kanál vypadal naprosto stejně jako při olympiádě," popsal prostředí v Riu český slalomář. 

Přípravě jsem dal všechno, říká Tunka 

Tunka bude obhajovat titul, zásadní tlak ale před šampionátem necítí. "Já to tak nepociťuju. Když stojíme na startu, každý chce vyhrát, v tom jsme na tom všichni stejně. A je jedno, jestli jsem mistr světa nebo ne. Musím předvést dobrý výkon," vysvětlil český závodník.

Navíc vzhledem k loňskému vítězství mohl zvolit pro trénink vhodné destinace, kde se intenzivně připravoval. "Díky tomu, že jsem mistr světa, tak jsem měl dobré peníze na přípravu, takže jsem mohl strávit tři měsíce v teple. Takže tý přípravě jsem dal opravdu všechno. Ale myslím, že ani ty roky předtím jsem se neflákal," popsal Tunka.

Nyní český kajakář směřuje přípravu k mistrovství Evropě v Tróji. "To je pro nás jeden z vrcholů sezony. Já se na ten závod těším. Je to pro nás velké lákadlo. Já bych strašně rád v Tróji nějak uspěl. A samozřejmě i v Riu, ale teď mám v hlavě hlavně tu Evropu," řekl na závěr. 

Hlavní zprávy

Nejčtenější články