Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Zdeněk Růžička se dožívá 95 let. Nejstarší olympijský medailista si životní sestavu z hlavy nevymaže

Nejstarší český olympijský medailista slaví narozeniny, gymnastovi Zdeňku Růžičkovi je pětadevadesát. Na olympijských hrách v Londýně 1948 vybojoval dva bronzy na kruzích a v prostných, startoval i na OH 1952 v Helsinkách a 1956 v Melbourne.

Je nám líto, video expirovalo.
Nejstarší žijící olympijský medailista Zdeněk Růžička slaví 95 let

V čase koronavirovém ven moc nechodí. Jinak se ale i v devadesáti pěti letech stará o dům a zahradu. Zdeněk Růžička má sil pořád dost.

"Cítím se docela dobře, ale už to není, co to bývalo. Mám dobrou základnu od rodičů. Sestra se dožívá 98, sestřenice zemřela, když jí bylo 101 let."

Rodák z Ivančic na Brněnsku chodil do tělocvičny od dětství. Za druhé světové války musel jako člen Sokola cvičit tajně na nářadí ukrytém v otcově cihelně. Vše pak ale zúročil na poválečných olympijských hrách v Londýně.

"Pamatuji si dobře, i celou tu sestavu mám pořád před sebou. Ale myslím, že jsem to ani neočekával," zavzpomínal Růžička.

Po úspěšných Hrách absolvoval vojenskou službu v nově vzniklém ATK Praha, poté se vrátil do Sokola Brno. Závodní kariéru ukončil trojnásobný mistr republiky ve víceboji v roce 1957.

Později dlouhá léta působil jako trenér v brněnských oddílech, do roku 2004 byl rovněž starostou Sokola Brno. Je držitelem Ceny fair play Českého olympijského výboru a členem Sportovní síně slávy města Brna.

Jeho manželkou je bývalá sportovní gymnastka Matylda Růžičková (87), která startovala na trojích olympijských hrách a v soutěžích družstev pomohla Československu v roce 1952 v Helsinkách k bronzovým a v roce 1960 v Římě ke stříbrným medailím.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články