Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Závod ze Sydney do Hobartu vyhrála popáté Wild Oats XI

Hobart (Austrálie) - Tradiční závod plachetnic ze Sydney do Hobartu vyhrála již popáté jachta Wild Oats XI. Od roku 2005 její suverenitu přerušila jen loni Alfa Romeo. Vítězná posádka dosáhla břehů Tasmánie za dva dny, sedm hodin a třicet sedm minut. Za vlastním traťovým rekordem zaostala Wild Oats o devět hodin. Posádka kapitána Marka Richardse se však z prvenství nemusí radovat dlouho.

Ředitel závodu Tim Fox totiž vznesl protest, že jachtě nefungovala v pondělí vysokofrekvenční vysílačka. Tím porušila Wild Oats předpisy, přestože svou chybu rychle napravila a o své poloze poté informovala prostřednictvím telefonu. Případ by měl být vyřešen ve středu.

Na druhém místě do cílového přístavu s největší pravděpodobností dorazí další maxijachta Investec Loyal, která na více než tisícikilometrové trati nabrala ztrátu dvou hodin. V její posádce nechyběla ani řada bývalých sportovních hvězd Austrálie včetně ragbistů Phila Kearnse a Phila Waugha či plavce Geoffa Huegilla.

V sedmaosmdesátičlenném startovním poli figurovala i loď YuuZoo s českým jachtařem Martinem Trčkou, ta však z regaty musela odstoupit. V prudkém větru utrpěla v pondělí značné škody a zakotvila v přístavu Eden ještě na australské pevnině. Nevlídné počasí způsobilo neřešitelné komplikace i dalším 15 lodím, které musely svůj boj vzdát.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články