Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Závěr ME ve vodním slalomu bez českých medailí, jedinou finálovou účastí bylo 6. místo Lhoty

Tacen (Slovinsko) - V nedělním programu mistrovství Evropy ve vodním slalomu zachraňoval čest českých barev benjamínek týmu Matyáš Lhota. Jako jedinému z pěti českých reprezentantů v semifinále se mu totiž povedlo postoupit do odpoledního finále kategorie C1. V něm pak dojel na celkově šestém místě, titul evropského šampiona s přehledem obhájil Slovák Alexander Slafkovský. Závod kajakářek opanovala Rakušanka Corinna Kuhnleová. Češky ve finále nebyly.

Matyáš Lhota
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Slovák Alexander Slafkovský se stal v kategorii C1 mistrem Evropy už potřetí za poslední čtyři roky. Z evropských šampionátů má ještě tři stříbra a dva bronzy.

Slafkovský jako jediný z finalistů projel trať bez penalizace a vyhrál o bezmála tři vteřiny před Švýcarem Thomasem Koechlinem.

Matyáš Lhota: "Finálová jízda nevyšla úplně podle plánu, ale šesté místo je super. Měl jsem šťouch v osmé bráně, o kterém jsem ani nevěděl. Ale ten šťouch by už nic neřešil, nejel jsem moc dobře, málem jsem se i převrátil."

Lhota, loňský evropský šampion mezi juniory, se dotkl jedné branky. Stejný osud ho potkal v semifinále, odkud do finále postoupil také ze šestého místa. Olympionik Vítězslav Gebas skončil s jedním šťouchem patnáctý. Michal Jáně, který byl třetí v kvalifikaci, se hned v první třetině trati zvrhl a obsadil až 18. příčku.

Jarní část sezony Lhotovi vyšla nad očekávání. I když ještě patří mezi juniory, ovládl nominační závody na Trnávce a nejlepšího výsledku z českých kanoistů dosáhl i na ME. "Kdyby mi to někdo řekl před závodem, asi bych se mu hodně zasmál," komentoval šestou příčku. Už v cíli semifinálové jízdy bylo vidět, jakou má z postupu radost.

"Užíval jsem si obrovsky každou jízdu. Vůbec na mě nebyl tlak, celý ten závod jsem si užil," vyprávěl. 

Zatímco mezi dospělými neměl co ztratit, v poslední sezoně mezi juniory bude muset hájit dobyté pozice. "Bude určitě velký tlak, ale snažím se to tak nebrat. Je tam spousta soupeřů, co mě může porazit," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Vodní slalomářka Kudějová se do finále ME neprobila

Neoblíbený kanál pro Kudějovou

Úřadující mistryně světa Kudějová byla v semifinále čtrnáctá, Hilgertová při debutu na velké seniorské akci skončila osmnáctá. Veteránka Štěpánka Hilgertová v semifinále po vyřazení v kvalifikaci nestartovala.

Kudějové kanál v Tacenu nevyhovuje, trápila se zde i v kvalifikaci, z níž postoupila jako předposlední. V semifinále tak jela hned jako druhá. Sice nedostala žádnou penalizaci, ale byla pomalá. Na vítězku semifinále Corinnu Kuhnleovou z Rakouska ztratila 8,60 sekundy, od postupu do finálové desítky ji dělilo 1,76 sekundy.

Výkon devatenáctileté Hilgertové poznamenala chyba hned ve druhé brance. Chtěla ji napravit, ale připsala si další šťouch a definitivně přišla o naději na postup. "Jsem na sebe naštvaná, protože jsem mohla jet úplně v klidu. Sice by to asi dneska nestačilo, protože holky jely výborně, ale aspoň bych měla dobrý pocit z té jízdy. To bohužel nemůžu úplně říct," komentovala svůj semifinálový výkon.

Hilgertová měla husí kůži, když byla na startu její neteř

Celkově svou první účast na mistrovství Evropy hodnotila pozitivně. "I trenér říkal, že tím, že jsem se dostala do semifinále, tak mám pro sebe splněno. Nebylo to jednoduchý, kvaldu jsem jela dobře. I se šťouchem jsem si to vyjela, takže jsem nejela ani nijak pomalu. Jen mě mrzí, že jsem to nezakončila i v semifinále hezkou jízdou," doplnila.

Veteránka Štěpánka Hilgertová v semifinále po vyřazení v kvalifikaci nestartovala. Svou neteř povzbuzovala ze břehu. "Měla jsem husí kůži a stály mi chlupy na rukou, když stála na startu a věděla jsem, že pojede. Bylo vidět, že jí ta voda nesedla hned na startu," poznamenala dvojnásobná olympijská vítězka.

Mistrovství Evropy ve vodním slalomu v Tacenu (Slovinsko):

MUŽI: 

C1: 1. Slafkovský (SR) 88,92 (0), 2. Koechlin (Švýc.) -2,71 (2), 3. Savšek (Slovin.) -3,94 (0), ...6. Lhota -8,83 (2), v semifinále 15. Gebas, 18. M. Jáně (všichni ČR).

ŽENY: 

K1: 1. Kuhnleová (Rak.) 95,37 (2), 2. Hornová (It.) -1,01 (0), 3. Lafontová (Fr.) -1,57 (2), ...v semifinále 14. Kudějová, 18. A. Hilgertová (obě ČR).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články