Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Zápasníci míří na ME do Rigy s novým trenérem Šnellym

Praha - S novým trenérem Ladislavem Šnellym se představí výprava českých zápasníků na mistrovství Evropy v Rize. V lotyšské metropoli bude v tomto týdnu usilovat o úspěchy sedmička zápasníků, mezi nimiž je i dlouholetý reprezentant David Vála, který se vrací na žíněnku po tříleté odmlce.

Čeští zápasníci
zdroj: ČT4 autor: Roman Vondrouš

Šnelly nahradil na pozici reprezentačního trenéra nedávného vynikajícího reprezentanta Marka Švece, který byl v lednu z funkce odvolán. "Rozhodli jsme se tak na základě výsledků, které seniorský tým dlouhodoběji měl. Svaz se snažil, aby závodníci měli odpovídající podmínky a pohodu, ale výsledky nepřicházely. Výkonný výbor nebyl spokojený s tím, jak vše v týmu probíhá," vysvětlil změnu šéf českého zápasu Belo Svitek.

Svaz se snaží o zlepšení ještě před klíčovým obdobím roku, jímž budou kvalifikace na olympijské hry v Riu. "Nadcházející mistrovství Evropy je pro nás důležité, ale je tento rok na druhé koleji. Chceme uspět hlavně v kvalifikacích na olympijské hry, abychom měli v Riu zastoupení," připustil Svitek.

Ve výpravě jsou pouze muži, kteří se věnují řecko-římskému stylu. Z původně nominovaného tria volnostylařů Marek Barva (do 70 kg), Gurgen Baghdasarjan (do 74 kg) a Vratislav Chotaš (do 86 kg) neodjede do Rigy ze zdravotních důvodů ani jediný.

Velké naděje funkcionáři vkládají zejména do teprve jednadvacetileté Adély Hanzlíčkové. "Cítím se skvěle, nemám mimořádně ani žádný zdravotní problém. Byla bych spokojená, kdyby se povedlo umístění do 5. místa," uvedla z dějiště šampionátu Hanzlíčková.

Určitým testem bude ME pro Válu, účastníka olympijských her v Londýně. "Končil jsem z důvodů psychické únavy a i toho věkového. Musel jsem si najít práci a zkusil toho více, například prodejce či obchodního zástupce, což byla cenná zkušenost. Po těch letech mi ale zápas chybí. Mám novou chuť, novou motivaci a strašně si to teď užívám. Ze sportu jsem nikdy zcela nevypadl, tak uvidíme, jak to půjde," řekl Vála, který se chce poprat o místo na olympijské hry v Riu.

"Začátek sezony proběhl z pohledu přípravy i výsledků na turnajích dobře, jak z pohledu medailí, tak i z pohledu dosahovaných vítězství na turnajích srovnatelných s těmi z předchozích let. Absolvovali jsme i dvě soustředění v Maďarsku a Bělorusku. Ve čtvrtek odlétáme do Rigy, po šampionátu se vracíme zpět do Česka, kde bude probíhat závěrečná příprava na olympijské kvalifikace," přiblížil Šnelly.

Hanzlíčková bude velkou aspirantkou na medaili i na ME do 23 let, jež se koná na přelomu března a dubna v Bulharsku. Bude tam obhajovat stříbro. Ve výpravě budou také Libor Milichovský, Oldřich Varga a Dominik Dobeš, všichni v řecko-římském stylu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články