Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Zájem o Sportovní ligu ZŠ vzrostl. Zúčastnilo se ho o 25 000 žáků více

Praha – Zájem o Sportovní ligu základních škol o Pohár ministryně školství se v druhém ročníku zvýšil. Soutěží v šesti vybraných sportech se během roku zúčastnilo oproti premiéře hned o 1700 družstev a 25 000 žáků více.

Atletické závody na Sportovní lize ZŠ
zdroj: Sportovní liga ZŠ autor: Tomáš Mach

Celkově se od loňského září aktivně do akce zapojilo v 9029 školních družstvech celkem 112 940 starších žáků a žákyň z vyšších tříd II. stupně základních škol nebo odpovídajících ročníků víceletých gymnázií z celé České republiky. Soutěžili v atletice, basketbalu, florbalu, házené, minifotbalu a volejbalu.

"Sportovní liga existovala už v minulých letech, ale podpora ze strany ministerstva školství zvýšila prestiž celé akce. Platí to zejména o republikových finále jednotlivých sportů, která snesou po organizační a společenské stránce srovnání se špičkovými seniorskými soutěžemi," pochvaluje si prezident Asociace školních sportovních klubů Václav Lešanovský.

Nejvíc týmů zasáhlo do atletiky, 3279 družstev a 39 303 žáků. Zájem byl však i o další sporty. Do florbalu se zapojilo 2546 družstev a 33 080 žáků, do minifotbalu 1209 družstev a 14 516 žáků, basketbalu 1000 družstev a 13 123 žáků, volejbalu 803 družstev a 9 405 žáků a házené 192 družstev a 3 513 žáků.

Je nám líto, video expirovalo.
Pohár ministryně školství 2016

"Velice mě těší, že společně s ministerstvem školství a Asociací školních sportovních klubů se podařilo nastartovat tento úspěšný projekt. Z pohledu České unie sportu je jeho význam obrovský, protože nám vychovává nové talenty pro jednoty a kluby," je přesvědčený předseda České unie sportu Miroslav Jansta.

Sportující žáky podpořili i současní a bývalí čeští reprezentanti. Každé odvětví znovu mělo patrona, jenž dětem radil a také se zúčastnil závěrečného republikového finále. U atletiky to byl Jakub Holuša, basketbalu Jiří Welsch, florbalu Jan Jelínek, házené Jiří Motl, minifotbalu Štěpán Vachoušek a volejbalu Ondřej Hudeček.

Akce se zúčastnily také další znamé sportovní tváře, fotbalisté Pavel Horváth a Petr Švancara, hokejisté Jakub Jeřábek a Jan Hruška, fotbalistky Petra Vyštejnová a Simona Necidová, volejbalista Michal Hrazdila, házenkáři Markéta Jeřábková a Petr Vinkelhöfer a další.

"Mladým sportovcům jsem se snažil hlavně vysvětlit, že je super, když mají ´drive´ a chtějí všechno vyhrát, ale ne vždy se to podaří. Když však prohraji, je nutné se z toho poučit a příště být lepší. Pro mne je však také zásadní to, aby je jejich sport bavil," uvedl hokejový obránce a reprezentant Jakub Jeřábek.

Už nyní se připravuje třetí ročník akce, který by měl do sportovního dění zapojit ještě více dětí. Sportovní liga by se navíc mohla rozrůst o sedmou disciplínu, a to plavání.

Přehled vítězů 2015-2016 (první vždy uvedena kategorie dívek, pak chlapců)

Atletika: Sportovní gymnázium Ludvíka Daňka, Brno (IV. kat.) – ZŠ Englišova, Opava (IV. kat.); ZŠ Josefa Hlávky, Přeštice (III. kat.) – ZŠ Englišova, Opava (III. kat.); Basketbal: ZŠ gen. Janouška, Praha – ZŠ Pardubice-Studánka; Florbal: ZŠ Eden, Praha – 33. ZŠ Plzeň; Házená: ZŠ Křiby, Zlín – ZŠ Emila Zátopka, Kopřivnice; Minifotbal: ZŠ Týn nad Vltavou, Malá Strana – ZŠ Eden, Praha; Volejbal: ZŠ a MŠ Komenského, Bílovec – FZŠ Brdičkova, Praha.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články