Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Za špičkou jsem nejméně o deset vteřin, přemítá Micka

Jan Micka chce posouvat vlastní české rekordy a přiblížit se světové špičce. "Ještě mi chybí aspoň takových deset vteřin," poznamenal. Paradoxně však dodává, že nejprve musí zkrotit své sebevědomí.

Před měsícem ve Stockholmu kraulař Micka vylepšil vlastní dva roky staré české maximum na 1500 metrů téměř o sedm sekund na 14:48,52 minuty. Kvalifikoval se tím nejen na červencové mistrovství světa v Koreji, ale také na olympijské hry. V Tokiu si po Londýně a Riu připíše třetí olympijskou účast.

Rád by čas ale ještě stlačil dolů. "Ještě mi na evropskou a světovou špičku chybí aspoň takových deset vteřin," poznamenal. Na osobní rekord chce zaútočit na MS v Kwangdžu. "Kdybych zaplaval kolem 14:40, tak by bylo jisté, že budu ve finále. Už bych mohl plavat kolem pátého místa. Pokud by člověk chtěl bojovat o medaili, tak by musel plavat hluboko pod 14:40. Pro mě je cíl nový osobák, mít z toho radost a bojovat o finálové umístění," řekl.

Výrazný posun osobního rekordu na patnáctistovce mu ve Stockholmu dodal sebevědomí před osmistovkou. "Říkal jsem si, jak tu osmičku zaplavu skvěle. Vždyť jsem se udržel nějakých 1100 metrů s mistrem Evropy Florianem Wellbrockem. Fakt jsem si do té osmistovky věřil a ta se mi vůbec nepovedla," vzpomínal.

I když čas 7:50,39 znamenal rovněž limit na MS i na OH 2020, znovu si ověřil, že mu příliš sebedůvěry před startem nepřináší nic dobrého. "Je lepší zůstat nohama na zemi a mít jistotu v nejistotě. Nejít do těch závodů s tak velkým očekáváním a zůstat nohama na zemi," řekl.

Má spíše problémy s přemotivovaností než s nedostatkem sebevědomí. "Já si věřím pokaždé, ale potom na těch závodech to není znát. Když jsem měl krizi v tréninku, že mi to neplavalo a věřil jsem si čím dál míň, tak jsem zaplaval o to lepší výsledky. I Marian Jelínek, se kterým spolupracuji na té mentální přípravě, mi říkal, že jsem v tomhle fakt trošku divnej," vyprávěl.

Když si věří až moc, není v bazénu precizní. "Člověk se nesoustředí tolik na techniku a průběh závodu. Začíná přehlížet chyby, které dělá," doplnil. O víkendu čeká Micku Velká cena Pardubic, kde poplave 400, 800 a 1500 metrů volným způsobem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články