Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Za dveřmi je třetí ročník olympijského víceboje pro děti školou povinné

V pondělí startuje třetí ročník Olympijského víceboje, projekt určený všem dětem základních škol a nižších stupňů šestiletých nebo osmiletých gymnázií, jehož cílem je přivést ke sportování co nejvíce dětí a ukázat jim sport jako zábavu a přirozenou součást životního stylu.

Je nám líto, video expirovalo.
Kudějová a Janáček zvou na Olympijský víceboj

"Olympijský víceboj nabízí aktivitu jak těm mladším, to znamená na prvním stupni, tak i starším na druhém stupni, kde už jsou disciplíny náročnější. Výsledek je zaměřený na to, abychom jim řekli, jaký sport je pro ně vhodný a dostali je do konkrétních klubů," říká Štěpán Janáček, bývalý tyčkař, trojnásobný olympionik a hlavní manažer projektu olympijského víceboje.

Do projektu se zapojují všechny děti, nejen ty nadané a šanci zahrát si mají i děti jakkoliv handicapované. V uplynulém ročníku se do projektu přihlásilo 1634 škol, ve kterých sportovalo přes 200 tisíc žáků. "Do projektu mají šanci se přihlásit i školy, které se olympijského víceboje dosud neúčastnily. Je to jednoduché. Stačí se zaregistrovat na webových stránkách www.sazkaolympijskyviceboj.cz a provést jednoduchou registraci," vysvětluje Janáček.

Součástí olympijského víceboje je také odznak všestrannosti olympijských vítězů. Ten je určen dětem všech věkových skupin a možnost získávat odznaky je má motivovat ve zlepšování všestranných sportovních dovedností. Děti se v rámci víceboje navíc potkají i se známými sportovci, kteří se stali patrony projektu. Jedním z nich je například mistryně světa ve vodním slalomu Kateřina Kudějová.

"My (patroni) jezdíme přímo do škol za dětmi a snažíme se je povzbudit, aby sportovali. Popovídat si s nimi a předat jim zkušenosti. Myslím si, že děti jsou z toho nadšené, takže já tam hrozně ráda jezdím a baví mě to," vypráví Kudějová.

První dva ročníky víceboje, který můžete pravidelně na ČT sport sledovat v rámci olympijského magazínu, prokázaly, že děti, které se tohoto klání pravidelně účastní, mají významně vyšší pohybovou zdatnost než děti bez pravidelné účasti.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články