Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Z Rizinu do UFC? Nic se nemění. Nemám extrémní pocity, říká uvážlivě Procházka

Dosáhl extrémního úspěchu v extrémním sportu. Nic extrémního ale nepociťuje. Jiří "Denisa" Procházka se teprve jako čtvrtý Čech představí mezi elitou v UFC a těší se hlavně na duely s jedinečnými bojovníky. Čeká ho minimálně šest zápasů a naději má i na ten titulový. Potvrdil, že do půl roku se představí na jednom z galavečerů. A soupeři? Bere kohokoli.

Jiří Procházka
zdroj: ČTK autor: Toman Petr

"Pro mě se vůbec nic nemění," okomentoval Procházka s pokorou svůj přestup do UFC v pořadu Téma pro hosty.

"Bral jsem to jako další krok v mé zápasové kariéře. Nemám extrémní pocity. Možná až to oslavím s kamarády, tak si to v té chvíli připustím, že je to to, co jsem vždycky chtěl v MMA světě dosáhnout."

Sedmadvacetiletý zápasník má na kontě 26 výher a tři porážky, momentálně má za sebou sérii deseti vítězství. Od roku 2015 bojoval v Rizinu a prohrál tam jediný zápas. První titul šampiona japonské organizace v polotěžké váhové kategorii získal loni v dubnu, kdy porazil Američana Muhammeda Lawala, zároveň svého jediného přemožitele. Na Silvestra minulého roku mistrovský pás úspěšně obhájil.

Je nám líto, video expirovalo.
Jiří Procházka o svém přestupu do UFC

S podmínkami smlouvy v UFC je spokojený. Má garantovaných šest zápasů a možnost i titulového duelu. Na rozdíl od některých svých předchůdců může bojovat rovnou s těmi nejlepšími. "Jsem rád, že nezačínám úplně od nuly. Že respektovali světovou organizaci Rizin a vzali mě mezi top zápasníky."

"Teď už jsem se dostal tam, kde jsem chtěl být – být sledovaný svou zemí i celým světem a ukazovat výkon, za který se nebudu já, moji trenéři ani má vlast stydět. To je i moje zodpovědnost a motivace," podtrhl Procházka.

Garantuje, že první velký zápas by měl absolvovat do půl roku. Jeho trenér Martin Karaivanov se nechal slyšet, že s velkou pravděpodobností se jeho svěřenec představí na galavečeru UFC do prázdnin. V úvahu tedy přichází pravděpodobně červen.

Protivníky si Procházka vybírat nemůže, ale ani by nechtěl. "Teď je mi to opravdu jedno. Mám ty borce nakoukaný, i když to nesleduju jako někteří. Zajímají mě spíš zápasy v mé váhové divizi – v té polotěžké. Těším se na kteréhokoli soupeře."

Místo ringu klec

"Pro mě je rozhodující zápas, výkon i to, že jdu do klece, kde je jiný povrch než v ringu. Na ten tvrdý povrch se strašně těším."

Někdo by mohl být z nejzvučnějších jmen mírně nervózní. Ne tak Procházka. "Mám radost. Připravit se na člověka, který bude něčím charakteristický, který je něčím jedinečný na světě – že je mezi těmi top – to je pro mě vzrušující," podtrhl bojovník, který poutá nejen v MMA svým prostředním jménem.

Žádný Monster nebo Godzilla. Procházka je Denisa. "Vzniklo to na jednom brněnském klubovém soustředění, kdy mě tak trenér v průběhu tréninku oslovil. A chytlo se to, lidi mi tak začali říkat. Jsem prostě Denisa," přiblížil nikterak velkolepý původ jména s pokorou sobě vlastní.

Procházka nevěnuje zápasům sto procent svého času. Momentálně studuje na Fakultě sportovních studií Masarykově univerzity obor Speciální edukace bezpečnostních složek. V životě se řídí samurajským morálním kodexem bušidó. Klidná mysl, odvaha, benevolence, respekt, upřímnost, čest a sláva, oddanost – to vše ctí nejen v ringu nebo v kleci. "Jsou to věci, které platí za všech časů, a můžu za to dát ruku do ohně. Je to lidské přesvědčení."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články