Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Z nejhorších excelentní. Na přípravu olympiády v Riu se line chvála

Rio de Janeiro – V minulém roce se dostalo Rio de Janeiro pod vlnu kritiky, jak špatně na tom s přípravou na olympiádu je. Od poslední kontroly ale brazilské město udělalo velký pokrok a podle šéfky inspekční komise MOV Nawal El Moutawakelové, která v Jižní Americe strávila týden, je připraveno na svátek sportu excelentně.

Maskoti olympijských a paralympijských her v Riu de Janeiro
zdroj: ČTK/AP autor: Alex Ferro

Problémem podle bývalé marocké atletky nebude ani velmi sporná kvalita vody, kvůli níž panují obavy o zdraví plavců, triatlonistů, jachtařů či kanoistů.

"Očekáváme, že Rio připraví vynikající hry. Po zkušebních soutěžích můžeme konstatovat, že úroveň je výborná a nemůžu ani uvěřit, že už jsme skoro v cíli," řekla El Moutawakelová. Byť MOV před rokem a půl konstatoval, že přípravy na hry jsou "nejhorší v novodobé historii," nyní při hodnocení aktuálních příprav padalo zejména slovo "excelentní".

"Viděli jsme excelentní soutěže ve volejbalu, triatlonu, veslování a jezdectví, další sporty přijdou na řadu v příštích týdnech. Demonstrovaly schopnost organizátorů uspořádat skutečně špičkové hry," řekla šéfka komise MOV a olympijská vítězka v běhu na 400 m překážek z Los Angeles 1984.

Hlavně však čelila otázkám ohledně znečištěné vody v zátoce Guanabara, jezeru Rodrigo de Freitas i u proslulé pláže Copacabana. Ve vodě jsou městské splašky, proto MOV chtěl nařídit test i na viry. Nyní však od této myšlenky ustoupil.

"Budeme se držet pokynů Světové zdravotnické organizace, která doporučila jen bakteriální testování. Ptali jsme se jí, zda bezpečnost sportovců bude zajištěna, a odpověď zněla ano," řekl výkonný ředitel olympiády Christophe Dubi.

Podle německých médií Dubi údajně slíbil, že bude postavena nová čistička odpadních vod a Brazilci zřídí další ekologické bariéry. To by však museli stihnout za necelý rok do začátku her.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články