Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Windsurfařka Švíková uspěla ve Švýcarsku. V olympijské třídě iQfoil byla na MS ve dvacítce

Nová olympijská třída iQfoil láká účastníky díky svému zařazení do programu Her. Na mistrovství světa se ve Švýcarsku neztratili ani čeští reprezentanti. Nejlépe na jezeře Silvaplana dojela devatenáctá Barbora Švíková. Ze zlatých medailí se radovali francouzští reprezentanti Helene Noesmoenová a Nicolas Goyard.

Barbora Švíková
zdroj: Sailing.cz

Švíková měla naději i na postup do dvanáctičlenného finále, ale nakonec byla o sedm míst horší. Její starší sestra Kateřina Švíková skončila na 39. místě, o tři pozice za ní byla Kateřina Altmannová a jako 58. se umístila Jana Slívová. Jakub Zíma obsadil 136. příčku.

Šampionátu se zúčastnilo 156 mužů a dvaasedmdesát žen. Zájem o disciplínu se tak díky zařazení do programu olympijských her v Paříži 2024 výrazně zvětšil.

"Rapidně v účasti i ve výkonnosti závodníků. Loni na Evropě startovalo 102 mužů a 34 žen," uvedl trenér Patrik Hrdina, účastník olympiád v Barceloně 1992 a Atlantě 1996 ve windsurfingu.

Výsledky žen jsou podle Hrdiny nadějné. "Našim nejlepším dívkám je teprve sedmnáct až dvacet let. Za nimi následují další mladší. Pokud vše dobře podchytíme, máme reálnou možnost kvalifikace ve třídě iQFoil ženy už na olympiádu v Paříži 2024 a pak i v letech 2028 a 2032," věří Hrdina.

Windsurfařská třída iQFoil nahradí od Her v Paříži kategorii RS:X, v které se naposledy závodilo na letošních jachtařských soutěžích pod pěti kruhy v Tokiu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články