Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

WADA vzala další laboratoři akreditaci, po chybných testech o ni přišla čínská

Montreal – Během týdne přišla o akreditaci již třetí antidopingová laboratoř. Světová antidopingová agentura WADA pozastavila s okamžitou platností na čtyři měsíce činnost čínské laboratoři za nedodržení mezinárodních standardů. Čínská antidopingová agentura v oficiálním prohlášení oznámila, že trest přišel poté, co laboratoř při loňském říjnovém testu chybně vykázala dva vzorky jako negativní.

Čínská antidopingová laboratoř
zdroj: ČTK/AP/ autor: Robert F. Bukaty

WADA při kontrole odhalila i další nedostatky a pekingská laboratoř nyní musí podniknout stanovené kroky k nápravě. Po dokončení reformy může požádat o předčasné ukončení suspendace a v případě, že požadavkům WADA vyhoví, může opět začít s testováním vzorků.

Pozastavení akreditace pro čínskou laboratoř přišlo jen týden poté, co WADA odebrala oprávnění pracovišti v Moskvě a Lisabonu. Obě laboratoře podle prohlášení WADA rovněž nevyhovovaly mezinárodním standardům.

V případě ruské laboratoře šlo o prodloužení trestu, který přišel už v lednu poté, co nezávislá vyšetřovací komise odhalila systémové chyby v ruském antidopingovém programu. Během uplynulého půl roku ale laboratoř nezjednala nápravu a o akreditaci tak nyní s okamžitou platností přišla.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články