Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

WADA odhlasovala zrušení sankcí vůči Rusku

Světová antidopingová agentura zruší suspendaci pro Ruskou antidopingovou agenturu (RUSADA). Výkonný výbor WADA o tom rozhodl během svého zasedání na Seychelách, kde ke schválení podle informací gazeta.ru pomohl i předseda ČOV Jiří Kejval. Organizace nevyslyšela protesty whistleblowera Grigorije Rodčenkova ani odmítavý postoj třinácti národních antidopingových agentur. RUSADA byla suspendována od podzimu 2015.

Světová antidopingová agentura (WADA)
zdroj: Reuters

Sankce vůči Rusku vstoupily v platnost v listopadu 2015, důvodem bylo systematické porušování pravidel mj. během zimní olympiády v Soči. V zimě 2014 tehdy agenti ruských tajných služeb zaměňovali lahvičky s močí domácích sportovců: vzorky, které obsahovaly zakázané látky, byly vyměněny za čisté.

Zrušení sankcí mělo být podmíněno veřejným akceptováním tzv. McLarenovy zprávy na ruské straně a poskytnutím přístupu k údajům z nechvalně proslulé moskevské laboratoře. WADA minulý pátek oznámila, že se Rusko zavázalo k naplnění obou kritérií. Dosud se tak však veřejně nestalo a rozhodnutí WADA ostře kritizují národní antidopingové agentury.

Je nám líto, video expirovalo.
WADA zrušila suspendaci vůči sportovcům z Ruska

Z dvanáctičlenného výkonného výboru hlasovalo na Seychelách pro její opětovné uznání devět členů včetně Jiřího Kejvala, dva byli proti a jeden se zdržel. 

Předseda Českého olympijského výboru podle serveru gazeta.ru hlasoval pro zrušení suspendace, stejně jako ostatní čtyři členové zastupující Mezinárodní olympijský výbor. Kejval je jako člen výkonného výboru WADA vázán mlčenlivostí, proto nemůže komentovat jednotlivá rozhodnutí a konkrétní případy, které WADA řeší.

"Český olympijský výbor bude vždy podporovat boj za čistý sport a vítá všechny kroky, které k němu patří. Současné rozhodnutí WADA jistě vyvolá řadu emocí, podstatné však je, že se řeší, jak dosáhnout zlepšení situace týkající se ruského dopingu," uvedl ČOV.

Rusko tak bude znovu moci testovat své domácí sportovce a rozhodovat o udělování terapeutických výjimek. Rozhodnutí zřejmě také povede k postupnému návratu ruských symbolů na velké soutěže. Ruští sportovci museli závodit pod neutrální vlajkou, např. na letošních Hrách v Pchjongčchangu vystupovali pod hlavičkou "Olympijští sportovci z Ruska".

Generální ředitel RUSADA Jurij Ganus rozhodnutí vítá. "Je před námi spousta práce. Jsou tu podmínky, a abychom byli definitivně přijati, musíme tyto podmínky splnit. Takže je to podmínečné znovupřijetí," uvedl.

Z vysoké pozice ve WADA už například na protest rezignovala někdejší lyžařka Beckie Scottová. Ozývají se i hlasy aktivních sportovců, kteří návrat Ruska na sportovní scénu kritizují – ruští sportovci by už nadále zřejmě neměli závodit pod neutrální vlajkou. Otevřený protestní dopis napsal i whistleblower Grigorij Rodčenkov.

"Pokud se Světová antidopingová agentura (WADA) rozhodne zrušit suspendaci Ruské antidopingové agentury (RUSADA), po čemž by následovalo obnovení moskevské laboratoře, bude to mít katastrofální následky na olympijské ideály, boj proti dopingu a ochranu čistých sportovců," napsal Rodčenkov, který se podílel na organizaci dopingového systému.

Navzdory tomu, že Rusko odmítá nadále přiznat existenci státem řízeného dopingu a pouze připustilo, že "došlo k pochybením", se tak vrací na světovou sportovní scénu. "Rozhodnutí WADA je nejhorší zradou na čistých sportovcích v historii. Tato organizace je v boji proti dopingu neschopná," prohlásil Rodčenkovův advokát Jim Walden.

Zklamání netajil ani předseda komise sportovců atletické federace IAAF Iňaki Gómez. "Není to překvapení, a přitom říct jen, že jsem zklamaný, by bylo velice mírné. Stojím si za svým prohlášením: znovupřijetí RUSADA vzhledem ke zmírnění požadavku, že Rusko uzná nálezy McLarenovy zprávy, pošpiní pověst WADA a zneváží sport," napsal na Twitteru.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Guardian, insidethegames.biz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články