Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

WADA odebrala akreditaci francouzské antidopingové laboratoři na půl roku

Světová antidopingová agentura WADA prodloužila francouzské antidopingové laboratoři v Chatenay-Malabry u Paříže původně od září pozastavenou činnost na šestiměsíční zákaz. Důvodem odebrání akreditace jsou přetrvávající problémy s analýzami vzorků.

Prezident WADA Craig Reedie
zdroj: ČTK/AP autor: Valentin Flauraud

Laboratoř sama informovala WADA o nesrovnalostech. Podle některých informací je možným důvodem kontaminace testovacího přístroje, který při analýze vzorků kulturistů hlásil dvousetnásobné překročení hladiny testosteronu, než je při pozitivních testech na steroidy obvyklé.

Protože se po dočasném trestu nepodařilo problémy vyřešit, rozhodla WADA o půlroční suspendaci s platností od 31. října. V případě odstranění potíží mohou Francouzi získat akreditaci zpět i dříve, v opačném případě bude sankce prodloužena o další půlrok.

Nyní laboratoř nesmí provádět analýzy a vzorky odebrané ve Francii budou odesílány k rozborům do ciziny. Vloni zde bylo zpracováno 13 500 vzorků. Právě v Chatenay-Malabry vyvinuli v roce 1999 test, který umožnil ze vzorku moči zjistit užití nedovolené látky erythropoietinu (EPO). V roce 2024 by měla laboratoř vyhodnocovat vzorky účastníků olympijských her v Paříži.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články