Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

WADA dostala více pravomocí, měla by dozorovat testování sportovců

Lausanne (Švýcarsko) – Spekulovalo se, že by její pozice měla klesnout, dokonce možná zaniknout. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) se však zdá se rozhodl naopak posílit roli Světové antidopingové agentury (WADA). Svěřil jí totiž větší pravomoce – testovat sportovce bude v příštích letech nově vzniklá nezávislá organizace pod dohledem WADA. Případné tresty bude místo národních federací vynášet Sportovní arbitrážní soud (CAS).

Prezident WADA Craig Reedie (vpravo)
zdroj: ČTK/AP autor: Graham Hughes

Lídři olympijského hnutí dali WADA více pravomocí v boji proti dopingu na olympijském summitu v Lausanne. Mezi oběma organizacemi přitom v posledních měsících panovaly napjaté vztahy mimo jiné kvůli rozdílnému pohledu na státem řízený doping v Rusku. MOV nevyslyšel hlasy volající po vyřazení kompletní ruské výpravy z olympijských her a nechal rozhodnutí o startu sportovců v Riu na mezinárodních federacích.

Nyní olympijský výbor vyzval WADA, aby vedla "masivnější, výkonnější, transparentnější a sladěnější" antidopingový systém, a slíbil agentuře více financí, pokud reformy schválí na svém listopadovém zasedání.

Prezident WADA Craig Reedie po čtyřhodinovém jednání za zavřenými dveřmi řekl, že nová organizace na testování sportovců by měla začít fungovat ještě před zimními olympijskými hrami v Pchjongčchangu 2018.

Testování sportovců v současnosti provádějí národní antidopingové agentury nebo mezinárodní federace. Role WADA byla především regulační, což zahrnuje například každoroční sestavování seznamu zakázaných látek. Podle stávajícího návrhu by WADA měla mít více moci nad národními antidopingovými agenturami a měla dohlížet na národní antidopingové programy.

Zdroj
ČTK, insidethegames.biz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články