Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

WADA doporučila zrušení suspendace pro Ruskou antidopingovou agenturu

Světová antidopingová agentura (WADA) doporučila zrušit suspendaci Ruské antidopingové agentury (RUSADA), která má zastavenou činnost od listopadu roku 2015 kvůli státem řízenému dopingu. O zrušení suspendace bude rozhodovat vedení WADA na svém zasedání 20. září.

Sport
zdroj: ČT4

Uznání RUSADA doporučila zvláštní komise WADA kvůli tomu, že ruská strana splnila dvě důležité podmínky, které světová agentura už dříve označila za nutné k obnově licence. WADA uvedla, že dostala od ruského ministerstva dopis, v němž Rusko uznává výsledky takzvané McLarenovy zprávy o státem řízeném dopingu v zemi.

Druhou splněnou podmínkou je ochota Rusů poskytnout WADA přístup k datům a vzorkům z moskevské laboratoře.

Exekutiva WADA by se měla zabývat uznáním ruské agentury 20. září na Seychelách. Předpokládá se, že vedení formálně potvrdí doporučení komise.

Moskevská laboratoř přišla o akreditaci koncem roku 2015 po provalení dopingové aféry v ruském sportu. Kvůli tomu musejí například ruští atleti startovat v mezinárodních soutěžích jako neutrální. Na letošních ZOH v Pchjongčchangu měli stejný status všichni ruští sportovci, kteří soutěžili bez státní vlajky, státních symbolů na oblečení a bez státní hymny při vítězství.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články