Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Výhru na Czech Open slaví potřetí Movsesjan, blýskl se i dvanáctiletý velmistr z Indie

V Pardubicích skončil 29. ročník tradičního šachového Czech Open. Vítězem se stal arménský hráč Sergej Movsesjan, který jako první šachista v historii dosáhl na třetí vítezství na tomto turnaji. Nejlepším Čechem byl na 24. místě šestnáctiletý velmistr Thai Dai Van Nguyen. Do Pardubic podruhé dorazil také druhý nejmladší velmistr všech dob, dvanáctiletý Ind Praggnanandhaa.

Czech Open 2018
zdroj: czechopen.net

V závěrečném devátém kole velmistrovského turnaje Pardubice Open skončily souboje na prvních dvou šachovnicích remízou, a tak se vítězem letošního ročníku stal Sergej Movsesjan. Tomu totiž v partii proti Lukaszi Jarmulovi stačila pouze remíza, což si pohlídal. Stal se historicky prvním hráčem, jenž vyhrál hlavní turnaj Czech Openu třikrát.

Arménskému velmistrovi se to povedlo v letech 1995, 2016 a v letošním ročníku 2018. Lukaszi Jarmulovi pomohla remíza ke splnění si velmistrovské normy, navíc získal stříbrnou medaili. Vítězstvím nad maďarským Adamem Kozakem se katapultoval německý Christopher Noe ze třináctého místa až na bronzovou pozici.

V Pardubicích se představil i dvanáctiletý velmistr z Indie 

Přestože je velký nápor mladých hráčů, do první dvacítky se nedostal ani jeden šachista do osmnácti let. Nejlepším hráčem do osmnácti let se stal indický mezinárodní mistr Kumar Jena Rakesh, který skončil na 22. pozici. Svůj talent a potenciál potvrdila největší vycházející hvěda světového šachu, dvanáctiletý Ind Praggnanandhaa, který prošel celým kláním bez porážky a se ziskem 6,5 bodu obsadil 25. místo.

Po loňském vítězství velmistra Krejčího se nakonec českým zástupcům nevedlo příliš dobře. Prvním českým hráčem v konečném pořadí je na 24. místě šestnáctiletý velmistr Thai Dai Van Nguyen. Nejmladší velmistr v historii českého šachu se stal nejlepším Čechem na turnaji Pardubice Open i díky tomu, že se Jiřímu Štočkovi nepodařilo porazit izraelského mezinárodního mistra Johnatana Bakalchuka. Velmi dobrým výkonem se prezentoval domácí mezinárodní mistr Jakub Půlpán, jenž získal 6 bodů, což stačilo na konečné 40. místo.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články