Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Všichni mluví česky, to na ME není normální, říká český favorit

Račice – Na rodné hroudě zažívají čeští veslaři atmosféru vrcholných závodů při evropském šampionátu v Račicích poprvé. Podobně velká akce tu byla totiž naposledy při mistrovství světa v roce 1993 a té se samozřejmě nikdo ze současných reprezentantů nezúčastnil. O to víc si to teď užívají.

Největší tuzemská naděje se po prvním startu na šampionátu usmívala. "Bylo to takové zvláštní," říkal skifař Ondřej Synek. "Nejsem na to zvyklý, na závodech jako mistrovství Evropy, mistrovství světa, Světový pohár na nás všichni mluví anglicky. A najednou: Ondro, pojeď na start!" usmíval se.  

Nevadilo mu ani, že v pátek ještě byly tribuny prázdné. "Na mě to tady dýchá z každý strany. Ať už jedu na start, rozhodčí a pomocníci, co to organizují na startu, a bójkař na mě mluví česky. To není úplně normální, to se stává na mistrovství republiky, ale ne na závodech, jakou jsou tyhle," konstatoval čtyřiatřicetiletý čtyřnásobný evropský i světový šampion.

Nadšeni byli i jeho méně slavní reprezentační kolegové. "Je to jiné, hlavně z pohledu předzávodní nálady, ale v závodě je už jedno, jestli veslujete tady, nebo někde jinde," uvedla Lenka Antošová, která startuje s Kristýnou Fleissnerovou na dvojskifu. "Před startem to bylo možná až moc pohodové, ale myslím, že to zvládáme," doplnila veslařka, jejíž starší sestra Jitka v roce 2009 v Račicích získala titul mistryně světa do 23 let.

Je nám líto, video expirovalo.
Synek s přehledem ovládl svou rozjížďku v Račicích

Netradiční podporu rodiny má na mistrovství Fleissnerová. "Oni se vždy chtějí přijet podívat i na závody do ciziny, ale já jim to zakazuji," smála se.  

S nadhledem na start v domácím prostředí nahlíží dvojka bez kormidelníka Lukáš Helešic, Jakub Podrazil. "Jsou to závody a člověk si nesmí pustit do hlavy, že je to doma a je tu tíha zodpovědnosti. Pojedeme dvoukilák jako každý jiný," řekl Helešic. Netradiční mu na rozdíl od Synka nepřipadá ani všudypřítomná čeština. "Alespoň tomu rozumíme," usmál se. "Když jsme ale byli zavěšení na startu, tak jsem si říkal, že tady to znám a už jsem tady dvakrát závodil. Nesmrdělo to tam jako v některých jiných státech. Byla to domácí vůně," dodal jeho kolega Podrazil.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články