Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Vraštil s Kopáčem vybojovali na SP ve Francii zlato, Synek dojel druhý

Aiguebelette (Francie) – Jedna zlatá a jedna stříbrná. S takovou medailovou bilancí odjíždí čeští veslaři z druhého závodu světového poháru. O největší úspěch se ve Francii postarala dvojka bez kormidelníka Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč, která ovládla svoji disciplínu. Na druhém místě v závodě skifařů skončil Ondřej Synek. Na stupně vítězů naopak nedosáhla skifařka Mirka Knapková, jež byla čtvrá.

Vraštil s Kopáčem, kteří byli ještě v minulé sezoně členy reprezentační posádky čtyřky bez kormidelníka lehkých vah, zopakovali vítězství z Mnichova 2011. V dějišti mistrovství světa 2015 vyhráli úvodní rozjížďku a uspěli i ve finále. Na prvním mezičase byli třetí, po polovině trati se ale posunuli do čela a první místo udrželi až do cíle.

Jedenatřicetiletý Synek od startu vedl a v polovině trati měl nad svým největším konkurentem Mahém Drysdalem, s nímž se utkal poprvé od olympiády, více než dvousekundový náskok, v závěru ale nedokázal ataku pětinásobného světového šampiona a vítěze Her z Londýna odolat. Drysdale nakonec vyhrál o 1,8 sekundy a v Aiguebelette tak Synka porazil dvakrát, neboť rychlejší byl i v semifinále.

Přesto byl český reprezentant spokojený. "Jelo se mi super a jsem nadšený, že jsem s ním takhle závodil. Byl jsem rád, že jsme vůbec postoupil ze semifinále, protože jsem měl úplně odvařené nohy z cyklistického závodu minulý týden," řekl Synek.

Únava z cyklistického maratonu se prý projevila i dnes v závěru. "Když jsem chtěl v posledních 250 metrech finišovat, tak mi odešly nohy. Příště v Lucernu to ale bude mnohem, mnohem lepší," podotkl Synek. Na jeho výkonu se ale také projevila tragédie v rodině. Minulý týden mu umřel otec. "Trénink pak stál za prd, neměl jsem na to myšlenky," řekl Synek.

Knapková před dvěma týdny nestartovala na pražských Primátorkách a snažila se připravit na závod ve Francii, finále se jí však nevydařilo podle představ. Olympijská šampionka z Londýna sice ovládla svoji semifinálovou jízdu, dnes ale na nejrychlejší nestačila.

Po startu byla svěřenkyně trenéra Tomáše Kacovského třetí, ale v polovině trati klesla na páté místo. Nakonec po úspěšném finiši dojela čtvrtá, když dokázala o dvě setiny sekundy porazit Genevru Stoneovou z USA. Z vítězství se radovala suverénní Emma Twiggová z Nového Zélandu.

Ve finále se představila i párová čtyřka David Jirka, Jakub Houska, Petr Buzrla, Martin Basl, která obsadila šesté místo.

Druhý díl Světového poháru ve veslování v Aiguebelette (Francie):

Muži:

Skif: 1. Drysdale (N. Zél.) 6:55,15, 2. Synek (ČR) 6:56,97.

Skif leh. vah: 1. Wang Tchie-sin (Čína) 6:58,21.

Dvojka bez korm.: 1. Murray, Bond (N. Zél.) 6:22,51.

Dvojka bez korm. leh. vah: 1. Vraštil, Kopáč (ČR) 6:39,48.

Dvojskif: 1. M. Sinkovič, V. Sinkovič (Chorv.) 6:12,70, ...B finále: 6. ČR (Andrle, Plocek) 6:30,23.

Dvojskif leh. vah: 1. Delayre, Azou (Fr.) 6:19,63, ...B finále: 4. ČR (O. Vetešník, J. Vetešník) 6:31,36.

Čtyřka bez korm.: 1. Británie (Gregory, Sbihi, Nash, Triggs Hodge) 5:50,27.

Čtyřka bez korm. leh. vah: 1. Nový Zéland (Hunter, Taylor, Lassche, Rapley) 5:53,81.

Párová čtyřka: 1. Británie (Thomas, Townsend, Cousins, Lambert) 5:44,40, ...6. ČR (Jirka, Houska, Buzrla, Basl) 5:51,13.

Osma: 1. USA (Peszek, Puttmann, Kasprzyk, Gennaro, Munn, Miller, Guregian, Dethlefs, korm. Vlahos) 5:41,51.

Ženy:

Skif: 1. Twiggová (N. Zél.) 7:40,16, ...4. Knapková (ČR) 7:47,13.

Skif leh. vah: 1. Edwardová (N. Zél.) 7:41,17.

Dvojka bez korm.: 1. Gloverová, Stanningová (Brit.) 7:02,91.

Dvojskif: 1. Alderseyová, Kehoeová (Aust.) 6:53,90.

Dvojskif leh. vah: 1. Walshová, Copelandová (Brit.) 7:01,85, ...C finále: 4. Nováková, Pazderková (ČR) 7:15,56.

Párová čtyřka: 1. Německo (Thieleová, Baerová, Lierová, Schmidlaová) 6:16,85.

Čtyřka bez korm.: 1. Čína (Čang Tan, Kuo Lin-lin, I Li-čchin, Čang Chuan) 6:36,35.

Osma: 1. USA (Kalmoeová, Simmondsová, Polková, Schmetterlingová, Luczaková, Musnická, Opitzová, Lindová, korm. Snyderová) 6:04,77.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články