Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Vodní slalomáře čeká olympijská kvalifikace

Praha - České vodní slalomáře čekají čtyři nominační závody, které jsou domácí olympijskou kvalifikací. V ní je v každé kategorii místo pro jedinou loď, uchazečů naproti tomu v jedné ze slalomářských velmocí celá řada. Dnes a v sobotu se pojede na Trnávce a příští týden na zbrusu novém kanálu v Českých Budějovicích.

Ilustrační foto

Před startem nominačních bojů má nejlepší výchozí pozici ze všech kanoista Stanislav Ježek. Ten získal díky čtvrtému místu na loňském mistrovství světa v Čunovu dva bonusové body k dobru a své tuzemské soupeře výkonnostně o něco převyšuje. "Ostatní kategorie jsou vyrovnané. Je to změna oproti minulé olympiádě, kde bylo víc favoritů," řekl kouč reprezentace Jiří Pultera.

Nejsledovanějším závodníkem zřejmě bude čtyřiačtyřicetiletá kajakářka Štěpánka Hilgertová, která bude usilovat o účast na šestých olympijských hrách za sebou. Že stále nepatří do starého železa, potvrdila na soustředění v Austrálii vítězstvím v závodu za účasti skoro kompletní světové špičky. Na olympijské místo si ale dělají zálusk také další zkušená kajakářka Irena Pavelková, uzdravená Marie Řihošková či mladý talent Kateřina Kudějová.

Z posledních dvou olympijských her v Aténách a Pekingu mají cenné kovy deblkanoisté Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek, ti se ale loni dokonce ani nedostali do tříčlenného reprezentačního týmu. Letos si chtějí spravit chuť nominací do Londýna. "Budou to mít hodně těžké, je tam několik lodí. V kajaku mužů pak dokonce až šest, co to můžou vyhrát," řekl Pultera.

Mírným favoritem mezi kajakáři je Vavřinec Hradilek, jedenáctý muž z OH v Pekingu, jehož výkonnost je v posledních letech medailová. Na paty mu však už loni šlapal dravý mladík Jiří Prskavec stejně jako Luboš Hilgert mladší, na příležitosti čekají i zkušený Ivan Pišvejc, Lukáš Kubričan či Vít Přindiš. "Všichni jsou zdraví a připravení," hlásil trenér Pultera.

Je mu prý jedno, jestli se do olympijské nominace dostane dravé mládí, nebo zkušenost. "Já mám vcelku důvěru ve vítěze nominace. A je to jedno, jestli to bude mladý, nebo zkušený závodník. Už skutečnost, že projde touto psychicky těžkou nominační zkouškou, je zárukou kvality," prohlásil Pultera.

"Samozřejmě do toho může zasáhnout náhoda, ale snažíme se to eliminovat," prohlásil. Ze čtyř závodů se totiž do konečného hodnocení nejhorší výsledek nezapočítá. "Myslím, že jen náhoda to nemůže rozhodnout," řekl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články