Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Vladimir Kličko si poradil s Hayem na body a získal titul WBA

Hamburk – Ukrajinský boxer Vladimir Kličko porazil v souboji o titul mistra světa v těžké váze Brita Davida Haye na body. Ke svým dosavadním mistrovským pásům organizací WBO, IBO a IBF tak přidal i titul WBA. Bratři Kličkové tak mají v držení všechny mistrovské tituly v těžké váze, starší Vitalij je totiž šampionem organizace WBC. Haye si po zápase stěžoval, že ho omezovalo zranění z tréninku, v kterém si před třemi týdny zlomil prst na noze.

Zápas se odehrál na fotbalovém stadionu v Hamburku a Vladimir Kličko vyhrál na body u všech tří rozhodčích: 117:109, 118:108 a 116:110. "Slavíme s bráchou, že jsme zkompletovali všechny pásy v těžké váze. Nebyl to úchvatný zápas, jaký jsem čekal, ale snažil jsem se. Bál se se mnou bojovat, čekal jsem od něj víc. Boxoval ultradefenzivně," uvedl Kličko, jenž vyhrál čtrnáctý souboj za sebou. V titulových zápasech si vylepšil bilanci na 17:2.   

Kličko před zápasem sliboval, že souboj ukončí jubilejním 50. knokautem v kariéře, nakonec ale vyhrál "jen" na body: "Nebylo to snadné, protože on byl nezvykle rychlý a variabilní. Na padesátý knokaut v mé kariéře to nestačilo, ten mám ještě před sebou," prohlásil Kličko. 

Kličko měl mít výhodu domácího prostředí, neboť se právě v Hamburku na počátku profesionální kariéry se svým bratrem usadil. Zpočátku byl ale opak pravdou. Mezi zhruba 45 tisíci diváků bylo asi 13 tisíc příznivců z Británie, kteří hlasitě dávali najevo své preference. 

Haye, jenž před dlouho očekávaným soubojem hýřil provokacemi na adresu Kličků, vypadal v úvodu zápasu aktivněji. Kličko mu svým rozvážným stylem příliš nedovolil, přesto začal ve třetím kole krvácet z nosu. V sedmém kole mu rozhodčí odebral bod za to, že zatlačil britského soka na podlahu. Postupně začínal Ukrajinec získávat navrch a Haye často unikal před jeho ranami pádem na zem, za což také přišel o bod. 

Kličko si nakonec bezpečně došel pro 56. výhru v 59. zápase mezi profesionály. Třicetiletý Haye utrpěl v 27. souboji druhou porážku a navzdory předchozím extempore tentokrát uznal prohru. "Dal jsem do toho všechno, co jsem mohl. Přijel jsem s tím, že nejsem úplně fit. Něco se mi v tréninku stalo, ale nechci se na to vymlouvat. Kličko si zaslouží uznání, byl to od něj perfektní zápas," uvedl poražený Brit. Předloni odřekl zápas s Kličkem kvůli zranění, ale tentokrát se rozhodl nastoupit prý kvůli množství britských fanoušků, kteří už měli koupené lístky.

Haye si neodpustil alespoň výtku k americkému sudímu Genaru Rodriguezovi. "Ringový rozhodčí neudělal všechno správně. Ale věděl jsem, že když jsem v Německu, musel bych vyhrát k.o.," dodal Haye. Oba boxeři si rozdělili za zápas zhruba dvacet milionů eur.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články