Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Věřím, že sportovci naváží na poslední olympiády, řekl při podpisu smlouvy Kejval

Praha – Čeští sportovci se můžou těšit do Ria de Janeiro. V Míčovně Pražského hradu prezident republiky Miloš Zeman a předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval splnili 303 dnů před zahájením letních her základní podmínky - hlava státu podepsala průvodní dopis a šéf ČOV přihlášku. Oba dokumenty musí být doručeny do sídla Mezinárodního olympijského výboru (MOV) v Lausanne do 5. listopadu.

Prezident Miloš Zeman (vlevo) a předseda ČOV Jiří Kejval podepisují přihlášku na letní hry v Riu de Janeiro
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Letní olympijské hry se v Riu de Janeiro v příštím roce uskuteční od 5. do 21. srpna 2016 a Češi se pokusí navázat na úspěšné vystoupení z Londýna, kde před třemi lety získali deset cenných kovů, z toho čtyři zlaté medaile.

"Olympijské hry budou nejen skvělý sportovní svátek, ale také skvělou příležitostí prezentace České republiky," řekl šéf ČOV Kejval. "Od sportovců bude vyžadován maximální výkon a očekávám, že minimálně navážou na úspěšné hry v Londýně a v Soči. Já za sportovní prostředí slibuji, že funkcionáři udělají maximum, aby se co nejvíc sportovců nominovalo a měli možnost podat optimální výkony," dodal Kejval.

Prezident Zeman stejně jako při podpisu přihlášky na zimní hry v Soči lehce poupravil coubertinovské heslo. "Pouze se zúčastnit, to by bylo málo. Důležité je ze sebe vydat všechny síly. Nejdůležitější je sebeúcta," řekl Zeman v krátkém proslovu.

"Když odchází sportovec poražen, ale vydal všechny síly, je hoden stejné úcty jako ten, který získal jakoukoli medaili. A pokud vše nevydal a medaili náhodou získá, tak je to málo," řekl prezident a znovu pozval po olympiádě na hrad nejen případné medailisty, ale všechny olympioniky. "Protože vím, že za nimi je tvrdá dřina. Nejen několik minut v disciplínách, ale hodiny a měsíce tvrdé přípravy."

Slavnostního ceremoniálu se zúčastnila i ministryně školství mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová a také více než padesátka sportovců, například včetně olympijského vítěze z Londýna, moderního pětibojaře Davida Svobody.

Hradilek účast na ceremoniálu odmítl

Naopak stříbrný medailista z Londýna kajakář Vavřinec Hradilek účast odmítl a na hrad nepřišel. "Moc si vážím pozvánky od Českého olympijského týmu na slavnostní přihlášení našeho týmu do Ria. Bohužel nemám sílu na to, abych tam jako minule seděl v zakouřeném prostředí. Raději si užívám krásného sychravě podzimního dne venku na vodě," napsal Hradilek na sociálních sítích.

Nyní má Česko zatím 52 účastnických míst v devíti sportech. Kvalifikace je v plném proudu a končit bude až měsíc či dva před olympiádou. Z českých kolektivních sportů mají šanci basketbalisté. Celkově se čeká nominace okolo 130 jmen. "Já bych si přál, abychom se na to číslo dostali. Bude velice záležet na tom, jak se klukům z basketu podaří kvalifikace," řekl sportovní ředitel ČOV Martin Doktor.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články