Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Velkou pardubickou poběží jen 15 koní

Pardubice – Patnáct koní figuruje ve startovní listině 121. ročníku Velké pardubické České pojišťovny. Na trať slavného překážkového dostihu vyrazí jen koně v českém tréninku, mezi kterými nechybí král uplynulých dvou ročníku Tiumen a jeho žokej, sedminásobný vítěz Josef Váňa. Ve srovnání s loňským ročníkem závodu na 6 900 metrů s dotací 4,5 milionu korun je v dnes zveřejněné startovní listině o pět koní méně. Velká pardubická odstartuje v neděli 9. října v 16:25. Přímý přenos celého programu nabídne ČT4 a web sportživě.cz.

"Každý majitel si pečlivě rozmyslí, zda koně do náročného dostihu pošle. Navíc se v průběhu sezony zranili někteří koně, proto jich je ve startovní listině patnáct," uvedl Jan Němec, předseda představenstva Dostihového spolku.

Nejpočetnější zastoupení ve startovní listině má podle očekávání stejně jako v minulých letech trenér Váňa starší, jehož koně vyhráli posledních pět ročníků. Letos nasadí tři svěřence. Sám povede Tiumena, s nímž triumfoval vloni a předloni. "Tiumen je pro všechny favoritem. Je to kůň, který nad ostatními vyčnívá," řekl žokej Jan Faltejsek, jenž bude tentokrát pouze v roli diváka kvůli nedávnému zranění.

Váňa starší vedle Tiumena nasadí ještě Liraina, v jehož sedle pojede Josef Váňa mladší, a vítězku z let 2007 a 2008 Sixteen, které se ale nedaří tolik jako v minulých letech. "Její žokej Josef Bartoš říkal, že už není taková, jaká bývala. Je to ale starší dáma, která dobře ví, kdy je důležitý dostih. Určitě ji nelze odepisovat," řekl Faltejsek.

Kvalifikace na Velkou Pardubickou
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Do 121. Velké pardubické se kvalifikovalo celkem 29 koní – 24 v českém tréninku a pět zahraničních kandidátů, kvalifikační podmínky splnili čtyři koně z Irska a jeden ze Švýcarska. Ani jeden z nich se však v Pardubicích neobjeví. Zahraničí bude zastupovat pouze francouzský jezdec působící ve Švýcarsku Julien Lemée, jenž povede Aspiranta. "Na poslední chvíli jsme ještě vyjednávali o dohlášení koně od francouzského trenéra Jéroma Follaina, který vloni celkově vyhrál Crystal Cup a letos je znovu v čele. Nakonec i z toho sešlo," konstatoval Němec.

Souboj staré gardy s mladými

Nakonec se ve startovní listině objevilo jen 15 jmen. Je mezi nimi prvních sedm koní z loňského ročníku - Tiumen, Amant Gris, Sixteen, Mandarino, Teviot, Lirain a Aspirant. Valldemoso a Bremen Plan před rokem nedokončili. "Letošní ročník bude soubojem mladých koní se starou gardou," uvažoval Faltejsek. Mezi zkušené koně patří Tiumen, Sixteen, Amant Gris či Mandarino, proti nim půjdou zástupci mladší generace Valldemoso, Trezor a Wavelight Laser. "Ti sice nemají tolik zkušeností, ale jsou dobří," řekl Faltejsek a jmenoval i Klause, který byl dohlášen.

Startovní listina 121. ročníku Velké pardubické:

1. Mandarino (ž. Kašný),

2. Flambion (Sovka),

3. Aspirant (ž. Lemée, Fr.),

4. Valldemoso (ž. Andrés),

5. Bremen Plan (ž. Korpas),

6. Trezor (ž. Mátl),

7. Zulejka (Šimůnek),

8. Lirain (ž. Váňa ml.),

9. Amant Gris (ž. Stromský),

10. Klaus (ž. Myška),

11. Karlsbad (ž. Novák),

12. Wavelight Laser (ž. Kousek),

13. Teviot (ž. Havelka),

14. Sixteen (ž. Bartoš),

15. Tiumen (ž. Váňa st.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články