Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Velké šampionáty po letech v ČR. Nejprve se v Račicích představí veslaři

Račice - Domácí vodáčtí fanoušci se po dlouhých letech dočkají velkých sportovních akcí. V Račicích se nejprve v květnu uskuteční evropský šampionát ve veslování, v srpnu se pak po padesáti devíti letech vrátí do České republiky MS v rychlostní kanoistice.

Je nám líto, video expirovalo.
Do Račic se po letech vrátí velké vodácké akce

Poslední velký veslařský šampionát se v Česku konal před čtyřiadvaceti lety, ze stříbra na MS se tehdy radoval Václav Chalupa. Nyní se do Račic vrátí evropské mistrovství. Na přidělení pořadatelství měly podíl úspěchy Ondřeje Synka a Mirky Topinkové Knapkové. "Jsme bráni jako vyspělá veslařská federace a ta pozice pak vše zjednodušší," říká člen organizačního výboru ME Josef Johánek.

Areál v Račicích momentálně prochází úpravami. "Stravovací zařízení prošla kompletní rekonstrukcí, což je podmínka pořádání takto velké akce. Velkou rekonstrukcí projde ještě cílová věž, která bude kompletně klimatizovaná," dodal Johánek. Po květnovém šampionátu veslařů se o tři měsíce později do akce pohrnou rychlostní kanoisté, které čeká MS. To se do Česka vrací po 59 letech.

Na MS se připravuje i kanoista Martin Fuksa. Tlak domácího prostředí pro vrchol sezony si nepřipouští. "Prostě se snažím být vždycky nejlepší ve všem. Mě to spíš povzbuzuje, že se lidi zajímají," uvedl Fuksa, který se chystá na desetidenní soustředění v Chorvatsku.

V Račicích se už konal závod Světového poháru kanoistů nebo mistrovství Evropy, ale pořádání světového šampionátu přináší ještě větší nároky. Například s ubytováním účastníků z 80 až 90 zemí, pro které už není kapacita v okolí Račic. "Tam se vejde do tisícovky lidí. Budeme mít ubytování v Praze. Bude jiný systém dopravy, musíme je z Prahy vozit. A musíme se o ně celý den postarat," poznamenal Boháč.

V programu MS jsou zařazeny také disciplíny handicapovaných kanoistů. "Musíme mít bezbariérové přístupy k vodě, do jídelny, do šaten, do sprch, všude. To je pro nás určitým způsobem další nová výzva," líčil Boháč. 

Hlavní zprávy

Nejčtenější články